Legene i Norge kunne ikke tilby Kris Hewitt flere kreftmedikamenter etter at sykdommen tok overhånd i kroppen hans. Han reiste sammen med sin familie til Tyskland for å gjøre et siste forsøk på å forlenge livet.

9. april la Kris seg inn ved Medias Klinikum i Burghausen, Tyskland. Han døde 8. mai.

LES BAKGRUNN: Får ikke pengene hvis han dør

Fikk en fjerdedel av summen

Kris Hewitt fikk vedtak om menerstatning på 993 137 kroner etter en forsinket diagnostisering av tykktarmskreft. I brevet fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) sto det at han skulle få terminvis utbetaling. Familien fikk 240 000 kroner. Utbetalingene stopper når pasienten dør. Slik var loven fram til 1. januar 2016. Hewitts vedtak ble fattet rett før årsskiftet.

I dag vil pasienten i tilsvarende saker få utbetalt hele summen med en gang.

Loven er endret

Den nye bestemmelsen i skadeerstatningsloven kom fordi Stortinget mente at det var en urimelig ordning at pengene ikke skulle komme den alvorlig syke til gode og at en allerede hardt prøvet familie vil kunne oppleve avkortingen av pengene som en ekstra belastning.

I alvorlige tilfeller, med risiko for snarlig død, skal den syke i dag få alle pengene han eller hun har krav på i en engangssum. Det fikk ikke Hewitt.

- Dessverre har ikke vi anledning til å gjøre noe annet. Det er kun skader som oppstår etter 1. januar 2016 som omfattes av lovendringen. Vi må følge de lover og regler som er satt av stortingspolitikerne, og vi står ikke fritt til å gjøre unntak, sa kommunikasjonsdirektør i NPE, Øydis Castberg Castberg til Adresseavisen da vi omtalte saken første gang.

Fikk ikke gjort om vedtaket

- Gjør om vedtaket, slik at Kris får bedre levekår i den perioden han måtte ha igjen, ba advokat Håkon Knudsen i Simonsen Vogt Wiig, som førte saken for Kris Hewitt.

Klagen til Pasientskadenemnda førte ikke frem. Og restbeløpet av menerstatningen, tre fjerdedeler av beløpet han ble tilkjent, tilfaller staten.

Reiste til Tyskland

Hewitt og hans familie forsøkte alt de kunne for å forlenge livet sammen.

Hans kone Linn og sønnen Edison (4 mnd) fulgte med han til Tyskland for forsøke å begrense kreftutviklingen i buken. De fikk drøyt fire uker til sammen.

LES BAKGRUNN: Kris kjemper videre i Tyskland