Byscenen er en arena som skifter ham fra kveld til kveld, helg til helg. Forrige helg var det rap og rock. Denne helgen er det messing som gjelder.

Fredag holder det ikke lenger utrydningstruede husorkestret Luftforsvarets musikkorps konsert med variert festmeny, og i fri dressur ettersom de inviterer til fest uten dirigent.

Britisk aften

Lørdag er det Nidaros Brass band som steller i stand festmeny, med britisk aften med den walisiske dirigenten Robert Childs og solist Steven Mead.

Childs er en kjent størrelse i internasjonal brass, både som dirigent og eufonium-spiller, men jevngamle Mead også har reist verden rundt som eufonium-solist, lærer, menter og inspirator. Flere av brassbandets musikere har spilt med ham, men dette er første gang Nidaros brass band som orkestrer får mulighet til å spille med han som mange regner som verdens ledende på instrumentet.

foto
Ukas instrument: Eufonium. Sjekk Byscenen lørdag.

Urfremføring av jubilant

Og nå er det kanskje å tide å avsløre hva en eufonium er, om noen ikke henger helt med. Av utseende kan den minne om en liten tuba, den har tre eller fire ventiler. Ganske vanlig i brassband, men det er ikke hverdagskost å oppleve eufonium-spilling i verdensklasse.

Og det er mer. Nidaros Brass egen soloeufonist Steinar Mørkved, fyller 70 år i februar. Musikalske leder Geir Ulseth har bestilt et eget musikkverk til Steinar fra en av Englands ledende komponister for brassband Philip Sparke – og «Paritha » blir altså urfremført lørdag.

Samme kveld er det en stor begivenhet også i Olavshallen, der Isfit-festivalen får et forventet kunstnerisk høydepunkt gjennom The Orchestral Joik Project.

foto
New Wrapping: Frode Fjellheim leder Orchestral Joik Project som fremfører hans komposisjoner i Olavshallen lørdag kveld.

Orkestrert joik og gofotfestival

Frode Fjellheim står bak alle komposisjoner, er musiker og vokalist (sammen med Marja Mortensson), med seg har han gitarist Ronni Tekrø, bassist Anders Bitustøyl, trommis Snorre Bjerck og Studentersamfundets symfoniorkester under ledelse av Gavin Lee.

foto
Gitarhelt: Ronni Tekrø spiller med Orchestral Joik Project lørdag.

Sverger du til gammeldans og moden moro er Hell stedet hele lørdag, da foregår den tradisjonsrike Gofotfestivalen – med PA Røstads orkester, Einar Olav Larsen og årets hedersgjest Asmund Bjørken.

foto
Gitarhelt: Hans Bollandsås gjenoppliver 90-tallsbandet Jumpin' Jerry på Bluesklubben.

På Olavspuben fredag er det Luxus leverpostei, på Nidelven scene Kent Aune (kjent fra The Stream og korslaget med Bjarne) fredag, mens det blir gitarakrobatikk med Peer Gynt samme sted lørdag. En annen stor trøndersk gitarist Hans Bollandsås, gjør comeback med sitt band på 1990-tallet Jumpin Jerry & The Blue Healers på Bluesklubben lørdag.

foto
Gitarhelt: Peer Gynt spiller på Nidelven scene lørdag.

De akterutseilte

Indiebandet Cold Creek fra Trondheim spiller på Knaus på Samfundet fredag kveld. På Ila Brainnstasjon spiller Pål Davik og visegruppa Ottar lørdag.

foto
Akterutseilt: Et mulig høydepunkt blant helgens klubbkonserter er John Heitman og De akterutsilte på Antikvariatet lørdag kveld.

Skal vi likevel driste oss til å utpeke et forventet høydepunkt blant lokale band i helgen, så velger vi De akterutseilte på Antikvariatet lørdag kveld. John «Jokki» Heitman har skrevet og fremført sine låter i snart 30 år, først nå har han begynt å skrive tekster på trøndersk. Og hans elegante, lengtende americana kler det! Men i De akterutseilte er Bård Øystein Dahle, Torgeir Baadsvik og Arnt Rian.

Adams og Krauss

Sverger du til innspilt musikk, vil vi henlede oppmerksomheten på to album som utgis fredag, som er i musikalsk slektskap med De akterutseilte.

foto
Nytt album: Alison Krauss gir ut sitt første soloalbum på 18 år denne helgen.

Ryan Adams gir ut «Prisoner», mens Alison Krauss kommer med sitt første soloalbum på 18 år. «Windy City» består av hennes versjoner av klassiske amerikanske låter

Skjønnhetene og udyrene

Vår filmanmelder utroper rumenske «Den store prøven» til en av årets beste filmer , kaller den en filmatisk historiefortelling på høyt nivå, i eminent moralsk thriller om lege som vil hjelpe datteren til eksamen.

foto
Stor rolleprestasjon: Natalie Portman er glimrende i tittellrollen i «Jackie».

Publikumsmessig er de kanskje likevel «Jackie» som er ukas store kinopremiere, med Natalie Portman i rollen som tidenes presidentfrue – så kan det diskuteres hvem som er denne filmens udyr.

SiT markerer Isfit gjennom forestillingen «The Box» på Studentersamfundet,mens Nord-Trøndelag Teater torsdag hadde premiere på forestillingen «Skam deg Mayliss» med Liv Hege nylund – den vises også på Kimen på Stjørdal lørdag.

Grafikk og Brahms

Torsdag kveld markerte Galleri Ismene utstillingen som feirer at det i år er 35 år siden galleriet i Ila åpnet, den står like fint gjennom helgen den.

foto
Sterkt representert: Den ledende meksikanske kunstneren Francisco Toledo er sentral i Ismenes jubileumsutstilling.

Det er en internasjonal kollektivutstilling med mange store navn, hvorav to norske – men sentralt i utstillingen er 30 verk med den mexicaneren kunstneren Francisco Toledo.

En tur dit søndag kan kombineres med flere kulturelle gratistilbud, søndagsjazz på Ila Brainnstasjon, og vil du gjøre spaserturen lenger, vil vi foreslå TSOs kammerkonsert på hovedbiblioteket. På programmet står Brahms, formidlet av Eirik Baardsen Haaland, Oda Gihle Hilde og Karoline Barbøl.