Den 31. august i år er det 20 år siden prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris.

- Diana var virkelig et stil- og moteikon. På lik linje med Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy Onassis og Grace Kelly, forteller Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg.

foto
20 år siden hun døde: Denne måneden er det 20 år siden Diana omkom i en trafikkulykke i Paris. Her avbildet med sønnen Prins Harry i Spania 1988.

Leirvåg har en mastergrad i norsk motehistorie i internasjonal kontekst, og er innholdsansvarlig på nettstedet Stylisa.no.

- Det er veldig få videoklipp hvor hun snakker, så mye av inntrykket vi har av henne er gjennom stilen hennes, fortsetter hun.

Prinsesse med hverdagsmote

Leirvåg mener at Dianas stil var preget av moten på 80- og 90-tallet, men at hun klart var en trendsetter.

- Hun var en offentlig person, og kledde seg jo i en rolle. Diana representerte Storbritannia, likevel var prinsessen god til å kle seg moderne, sier hun.

foto
Stil- og moteikon: - På lik linje med Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy Onassis og Grace Kelly, sier Leirvåg

Motehistorikeren påpeker at Diana drev med humanitært arbeid, og ble derfor avbildet mye i felten.

- Der hadde hun en mer uformell stil. Gjerne plagg som skjorter uten ermer, korte kakibukser, jeans, oversized blazere, loafers, enkle øredobber og enkel klokke.

Ifølge Leirvåg er det ikke bare én ting som karakteriserer prinsessens stil.

- Det er det som er litt artig med henne. Hvis jeg skal si ett ord – så vil jeg si eklektisk, forteller hun.

Auksjonerte bort kjolene

Da Diana var ute på offisielt arbeid, tok hun alltid av seg hanskene. Dette gjorde hun for å komme nærmere folk, og blir ofte derfor husket som en varm, snill og generøs person.

- Mange av kjolene auksjonerte hun bort til sine hjertesaker. Flere av de er i dag eid av museum og privatpersoner, sier Leirvåg.

foto
Veldedighet: Diana auksjonerte bort mange av plaggene sine til veldedighet.

Selv om prinsessen i dag blir husket som moteriktig, forteller motehistorikeren at stilen endret seg med hennes livssituasjon.

- Du kan vel si at Dianas stil reflekterer hennes forhold til Charles og resten av kongefamilien. Hun kom inn som en liten spurv med blonder og rysjer – kanskje litt utrendy. Etter hvert fant hun sin plass både som prinsesse og i motebildet.

- Men ganske vågal og moderne i forhold til andre kongelige var hun absolutt, fortsetter Leirvåg.

foto
Mor og sønn: Diana og Prins Harry i London i 1995.

Ikonisk hårsveis

Hilde Wedø i klesbutikken Carma legger spesielt vekt på måten Diana balanserte stilen sin på.

- Det er nok elsket av mange. Myke kvaliteter da hun besøkte sykehus, og bruk av farger når hun hun ville gi energi og glede, sier Wedø.

foto
Hilde Wedø eier og driver butikken Carma i Trondheim.

Celine Aagaard bak nettstedet Envelope.no, mener prinsessen var en kameleon i klesveien.

- Hun representerte i flotte hatter, spesialsydde og unike designkreasjoner. Samtidig som hun brukte klassiske, sporty antrekk bestående av en enkel jeans, som var høy på livet, stylet med skinnbelte og åpen hvit skjorte til.

foto
Dagens motebilde: Aagaard mener vi ser mange referanser til Dianas stil i motebildet i dag.

Aagaard mener at håret til prinsessen var ikonisk, og forteller at en rekke kvinner kopierte det.

- Sveisen var ikke bare perfekt under en tiara – den var i tillegg til å være feminin, både sporty og androgyn. Den summerer opp Diana som person og hennes stil godt.

Skulderpartiet

En annen ting Diana også var kjent for, var å rette fokus på skuldrene. Skulderputer ble mye brukt på den tiden, og prinsessen hadde mange spesialdesignede blazere og kjoler med spisse skuldre.

- Hun var også en av dem som tidlig trykket «off the shoulder»-trenden til sitt bryst. Ikke uten grunn ble hun omtalt som «Dynasti Di». Diana brukte også mye skjortebluser med store krager, rysjer, sløyfer og med prikker, i tillegg til ankelkorte bukser, sier Aagaard.

foto
Hong Kong, 1989: Denne kjolen er en del av utstillingen «Diana: Her Fashion Story» i Kensington Palace.

Hun mener vi ser mange referanser til Diana i motebildet i dag. Denim, velur, hvitt og gull er ifølge Aagaard noen av stikkordene.

- Diana har inspirert kvinner verden over, men også designere i flere tiår. Flere av kreasjonene hun bar på 80- og 90-tallet kunne vært tatt rett ut av årets catwalk, sier hun.