foto
Foto: Britt Eirin Johansen (Illustrasjon)

Og kjønnsdebatten fortsetter: Og hvorfor skal egentlig små jenter tvinges inn i en rolle som prinsesse? Og hva med butikkene som bare selger rosa klær til jenter og blå klær til gutter?

Så var vi her igjen da, tenker jeg, mens jeg kjenner at mitt personlige engasjement stiger. Skal jeg gidde å si noe? Være politisk ukorrekt? Jeg klarer ikke å holde igjen: Det må da være lov å kle seg som prinsesse hvis man vil det! Det spiller vel ingen rolle så lenge man har selvtillit og stoler på sine valg. Hva er egentlig galt med litt rosa tyll?

Jeg husker godt hvor stort det var å få kle seg i en fin kjole. Hvordan jeg satt ute i hagen på en tue og fantaserte om fargen rosa. Rosa, rosa, rosa. Det fantes ikke noe bedre. Hvorfor var ikke hele verden farget i rosa? Hvorfor var det noen som valgte rødt når de kunne velge rosa? Dette var viktige tanker i mitt tidlige barnesinn.

Og ja, den rosa tusjen var alltid den som ble brukt opp først.

Selv om noen vil påstå at det er tillært, insisterer jeg på at jeg er født med et tidlig prinsessegen, som etter noen år gikk i dvale. Det forsvant helt etter at jeg hadde fått nei til å bli drillpike. Jeg argumenterte med at jeg ville gå i kort skjørt og høye støvletter.

Se flere tankestreif her

Da ble motstanden i raddishjemmet jeg vokste opp i så stor, at jeg forsto at det eneste riktige nå var å få andre interesser. Det resulterte i veggavis om situasjonen for barna i Afrika og innsamling av penger til dyrebeskyttelsen.

«Det som skjer i dag er at du ikke har sjans til å være noe annet enn prinsesse som fireåring, om du skulle ønske det», sier sidemannen. «Det er greit å være jentejente, eller guttejente, men ikke jentegutt. Da får du problemer.»

«Det å være prinsesse er noe helt annet i dag enn det var før, kommenterer en annen. Har du sett filmen Frost? Der er det jo prinsessene som ordner opp. De er ikke passive pyntedokker lenger. Nå er det guttene som fremstår som idiotiske fjols. Ikke prinsessene. En gutt må være mann, ellers er han ingenting verdt.»

Så hva er det egentlig prinsessedrømmen handler om i dag? Er det det å bli sett, være fin, feminin og den ene som skiller seg ut?

Før trengte du kanskje ikke å prestere så mye på andre arenaer. Nå skal du i tillegg være en suksessrik hjernekirurg som vellykket kvinne. Hvis du ikke da er en fotballfrue eller har egen blogg.

Problemet er at prinsessefascinasjonen ikke lenger går over i førskolealderen og den rosa drømmen tar aldri slutt. Den tar bare nye former, og det er det noen som tjener store penger på.

Nå har de tidligere raddismødrene fått egen skjønnhetsblogg, og døtrene er prinsesser til evig tid.

Men lever de lykkelig i alle sine dager?

Les også: Skybakmoens naturhat

Les også: Robotene kommer

Les også: Nyttårsforsettet i skapet

foto