Norge preges nå av intense debatter og bevisstgjøringskampanjer i postkasser og på offentlige plasser. Politiske partier kjemper om å tiltrekke seg flest stemmer fra velgerne.

Dette reiser spørsmålet: Hvilken rolle spiller velgerne med innvandrerbakgrunn, som utgjør 13,9 prosent av befolkningen i Trøndelag? Er disse klar over betydningen av politisk deltakelse og den rollen de kan spille? Da jeg spurte en person med innvandrerbakgrunn som har bodd i Trondheim i over sju år om deltakelse i valg, var hans enkle svar: «Nei takk». Derfor ønsker jeg å belyse noen av årsakene og utfordringene som hindrer innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre til politisk deltakelse i Norge:

Tilpasningsutfordringer: Innvandrersamfunn står overfor betydelige utfordringer når de tilpasser seg sitt nye miljø. Disse utfordringene omfatter kultur, språk og politisk bevissthet. Politisk terminologi er kompleks. Velgere med innvandrerbakgrunn trenger veiledning og nødvendig kunnskap for å forstå valgprosessen og dens betydning.

Historiske og psykologiske utfordringer: Man må også ta hensyn til historien/bakgrunnen flere har. Mange kommer fra land med diktaturer og undertrykkende regimer. Det kan påvirke deres oppfatning av politisk deltakelse negativt. Opplevelser og historier fra hjemlandet, kan føre til mistillit til valgprosessens integritet og troverdighet.

For å overvinne disse utfordringene må man satse på tillitsbyggende arbeid og veiledning. Man bør åpne dørene for økt deltakelse i politiske partier og fagforeninger, og tilby mennesker med innvandrerbakgrunn roller. Aktiv deltakelse bidrar positivt og fører til en økt politisk bevissthet i minoritetssamfunnet de er en del av.

Økt samarbeid med organisasjoner fra innvandrersamfunn er også avgjørende, med flerspråklige arrangementer som utdanner og fremhever valgenes og demokratiets betydning. Arbeidsverksteder kan endre tankesett og bidra til politisk deltakelse.

Kommunikasjonen mellom politiske partier og innvandrersamfunnene må også styrkes. God kommunikasjon bidrar til å oppnå et større engasjement, og dermed både inkludering og mangfold.

Initiativet ligger i innvandrersamfunnenes hender. De må selv overvinne passive roller og bli aktive bidragsytere til samfunnsutviklingen ved å engasjere seg i politikk, fagforeninger og administrative prosesser.

Jeg står på Trondheim Arbeiderpartis liste med mål om å bli et ekte forbilde for nykommere, for å vise at det er både mulig og viktig å delta aktivt i politikken. Gjennom mine plattformer og i samarbeid med mine samarbeidspartnere, som Dialogsenter, Hope Spot, Fakkeltog og flere andre organisasjoner, ønsker vi å vise hvorfor deltakelse er av stor betydning, samt gi informasjon om når og hvor man kan stemme.

Vi arbeider også med å formidle denne informasjonen på ulike språk, som arabisk, engelsk, kurdisk og selvfølgelig på norsk. Målet er å bryte ned språklige barrierer som tidligere kan ha hindret deltakelse. Videre vil vi også formidle viktigheten av å avgi stemme på disse språkene, slik at innvandrere kan forstå hvordan de kan påvirke beslutningene som tas i samfunnet. Det er avgjørende for demokratiet.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.