Er det på tide å ta noen grep for å øke bevisstheten rundt prevensjon? Ja, definitivt! Her har vi en jobb å gjøre, både når det gjelder holdninger og informasjon til ungdommen.

Vi ser en økende skepsis til  hormonell prevensjon blant unge, aborttallene stiger for første gang siden 2008, og FHI melder om en sterk økning av både klamydia og gonoré. Aborttallene i Norge er fortsatt historisk lave. Selv om tallene har økt, er det for tidlig å si om dette er en trend. Overlege Mette Løkeland-Stai ved abortregisteret sier til NTB at vi må vente noen år før vi kan si hva som er trenden.

Det vi derimot kan si noe om er at flere gynekologiske poliklinikker melder om stor pågang i 2023, og at helsepersonell frykter skepsis til prevensjon fører til økte aborttall. Seksjonsleder ved gynekologisk poliklinikk på Ullevål, Tine Sande, sier til tv2.no at flere av de som blir ufrivillig gravide har sluttet på prevensjon for en periode. De ønsker å se hvordan kroppen fungerer uten hormoner, og de nevner skepsis til hormoner ut i fra ting de har hørt fra andre. Siri Kløkstad, lege ved Sex og samfunn, erfarer det samme ved sin klinikk, og sier at det er mye myter og feilinformasjon rundt prevensjon.

Henny Sæbø Foto: Privat

Lignende erfaringer har vi også gjort oss ved helsestasjon for ungdom i Trondheim. Det er et økt antall henvendelser av ungdommer som ønsker å fjerne spiral eller p-stav, og som uttrykker skepsis til hormonell prevensjon. Jeg erfarer at dette ofte er basert på ting man har hørt eller lest, og det kommer definitivt ikke fra kvalitetssikre kilder.

Det er mange myter om prevensjon som dessverre florerer i stort omfang. Spesielt en myte går igjen og kan føre til at flere velger å slutte på prevensjon for en periode: Det er bra for kroppen å få en pause fra hormonene. Faktisk så kan dette ha stikk motsatt effekt. Bivirkninger av prevensjon er ofte verst de første månedene, og dersom man slutter og starter på f.eks p-piller, vil man oppleve bivirkningene som sterkest flere ganger på rad.

Det kan se ut til at ungdom i stor grad påvirkes av influensere og sosiale medier når det kommer til valg av prevensjon. En nylig publisert amerikansk studie av Emily Pfender omtalt på forskning.no, viser blant annet at flere influencere fraråder bruk av effektiv prevensjon, og råder til bruk av apper hvor man følger med på syklusen og teller dager.

Disse appene har blitt svært populære. Såkalte sikre perioder. Å anbefale dette som prevensjon til ungdom, er virkelig ikke å anbefale. Det krever en helt regelmessig syklus og en god dose planlegging og oversikt. Risikoen for graviditet er stor hvis man beregner feil på en slik metode.

En god prevensjonsveiledning er det viktigste bidraget helsepersonell kan gi for å snu denne trenden. Det krever at vi har god fagkunnskap på feltet og holder oss oppdatert. Prevensjonsmidler kan gi bivirkninger, og til tross for at de sjeldent er farlige, så kan de for noen være plagsomme.

Det finnes så mange muligheter for prevensjon i dag og noe vil passe for de aller fleste, men ikke alle. Med god veiledning kan vi minimere risikoen for myter, misforståelser og feiloppfatninger. Det er alltid klokt å rådføre seg med helsepersonell om man opplever plager eller bivirkninger som man mistenker å ha sammenheng med hormonell prevensjon.

Prevensjon kommer i mange varianter, men er hensikten å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer, så er det fortsatt kondomen som gjelder. Det kan se ut til at det har gått litt i glemmeboka. Tallene for kjønnssykdommer gikk kraftig ned under pandemien, naturlig nok, det er vanskelig med sex når man må holde meteren. Men nå som samfunnet har åpnet opp, har også tallene for kjønnssykdommer økt betraktelig.

FHI melder om klamydiatall på samme nivå som før pandemien, og om en sterk økning av gonoré blant unge heteroseksuelt smittede. Økningen er spesielt stor for unge kvinner. Det skumle med gonoré er at hos kvinner får rundt 50 prosent ikke symptomer. Ubehandlet kan den føre til sterilitet og kroniske smerter, både hos kvinner og menn.

Seniorrådgiver i FHI, Øyvind Nilsen, kommer med en klar oppfordring: «Nå må vi få de unge til å bruke kondom. Husk at det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer - bruk alltid kondom da.»

Vi nærmer oss vår, russetiden står for tur, og det blir varmere i været (forhåpentligvis). Vi går mot en periode hvor det blir mer fest og moro, sosiale sammenkomster og etter hvert en etterlengtet sommerferie. Mange er nok ekstra våryr etter vinterdvalen. Skal vi få statistikken til å peke rett vei, er vi helt avhengig av å få kondombruken opp.

Selv om både gonoré og klamydia lar seg greit behandle i dag, vet vi at antibiotikaresistensen truer med sitt nærvær, og forebygging er alltid best. Skulle likevel uhellet være ute, er det viktigste å ta en test, slik at man unngår å smitte flere og får tidlig behandling. Så blir kondomen glemt (det kan jo skje), så heller en test for mye enn for lite.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe