Grethe Lian skriver i innlegg 3. september om gruppetreningstilbudet Sterk og stødig og tar opp spørsmålet om avlønning av instruktørene.

Frivillig arbeid spiller en viktig rolle i velferdssamfunnet. Trondheim kommune ønsker å styrke samhandlingen med frivillig sektor. Dette er forankret i Trondheimsløftet, Trondheim kommunes samfunnsplan, hvor det er beskrevet at frivillighet kan bidra til god livskvalitet for innbyggerne og verdifull aktivitet i innbyggernes liv.

Laura Steinsli, kommunalsjef helse og Bente Sandvik, enhetsleder for enhet for fysioterapitjenesten Foto: Trondheim kommune

Sterk og stødig er et gruppetreningstilbud hvor frivilligheten har en viktig rolle. Gjennom å være frivillig instruktør i Sterk og stødig er det mulig å hjelpe andre eldre i samfunnet å leve selvstendige liv i eget hjem lengst mulig. Målgruppen for tilbudet er hjemmeboende eldre som fortsatt klarer seg godt uten særlig bistand fra kommunen. I Trondheim har tilbudet eksistert siden 2006 og har nå over 500 deltakere. Siden 2011 er modellen Sterk og stødig spredt til mer enn 80 kommuner. Helt siden starten i 2006 har treningsgruppene blitt ledet av frivillige instruktører.

Frivillige i Sterk og stødig fikk tidligere et honorar, ikke lønn, fram til og med 2020. Honoraret var ment for å dekke reelle utgifter for de frivillige instruktørene, eksempelvis reiseutgifter. Endringer i skatteregler gjorde at kommunen måtte se på nye muligheter for å ivareta de frivillige. Gjennomgangen førte til at kommunen måtte ta bort honoraret og sette inn andre tiltak for å gjøre det attraktivt å være frivillig i Sterk og stødig. Honoraret ble ikke tatt bort på grunn av innsparinger, men på grunn av endringer i skatteregler. Vi har fremdeles muligheten for å få utgiftene refundert slik at arbeidet er frivillig, men ikke vil koste den frivillige noe.

Les valgkampsaker fra våre lesere her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

I dag får frivillige i Sterk og stødig et tre dagers opplæringskurs, invitasjon til inspirasjonssamlinger to ganger i året, årlig førstehjelpskurs, T-skjorter med Sterk og stødig-logo og refusjon av dokumenterte utgifter knyttet til transport/parkering. De frivillige dekkes også av Trondheim kommune sin ulykkesforsikring. Det å være frivillig instruktør i Sterk og stødig betyr at du kan ta deg fri eller trekke deg fra oppgaven. Dersom den frivillige instruktøren er forhindret fra å møte, vil tilbudet opprettholdes med en annen frivillig instruktør eller en fysioterapeut som instruktør.

I dag har vi mange dyktige frivillige instruktører i Sterk og stødig. Det er venteliste, og vi ønsker å etablere flere grupper. Vi håper at flere kan tenke seg å bli instruktører, slik at vi kan nå enda flere eldre med et viktig forebyggende treningstilbud. Du finner mer informasjon om tilbudet på kommunens nettsider: Treningsgrupper for seniorer.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!