Hommelviks strandsoner står overfor alvorlige utfordringer som likner på det som er observert i Trondheimsfjorden. Planene til Malvik kommune om å bygge boligblokker i strandsonen truer verdifulle leveområder for det marine miljøet og setter naturmangfoldet i fare. Samtidig blir behovet for bedre kunnskap om fjordens økosystem stadig mer påtrengende.

Østsiden av elva Homla har blitt omgjort til boligbebyggelse og industriområde, og de vestlige områdene, Moan og Stasjonsfjæra, er av vital betydning for sjøfuglene som søker mat og hvile i dette truede naturområdet.

Hommelvik Foto: Christine Schefte

Siden 1980 er 80 prosent av sjøfuglene i Trondheimsfjorden forsvunnet på grunn av ødeleggelsen av deres viktige leveområder. Det er nødvendig å ta lærdom av denne tilbakegangen, og å handle nå, for å bevare Hommelviks unike friluftsområder.

Kommunens planer om utbygging i Moanområdet står i strid med FNs naturavtale med Norges mål innen 2030 om å ivareta biologisk mangfold, sikre bærekraftig bruk av naturressurser, beskytte truede arter, bevare naturtyper, og fremme bærekraftig og ansvarlig konsum og produksjon. For å oppnå disse målene, er det avgjørende å unngå ødeleggende inngrep i Hommelviks naturområder.

Vern av de truede fugleartene i området er også essensielt. Moan og Stasjonsfjæra er hjem for 129 fuglearter, hvorav flere er truede og rødlistede. Utbyggingen truer disse artene og går på tvers av målene om å bevare truede arter.

Tapet av Moanområdet vil ikke bare ha en negativ innvirkning på biologisk mangfold, men det vil også påvirke innbyggernes livskvalitet og psykiske helse. Grønne områder ved sjøen spiller en viktig rolle for folkehelsen, og å bevare slike rekreasjonsområder er avgjørende for et bærekraftig samfunn.

Rapporten fra lokale forskningsinstitusjoner avdekker også kunnskapshull om livet i fjorden, både over og under vann. For å forstå og bevare økosystemet, er det avgjørende å fylle disse kunnskapshullene. Malvik kommune må sikre at utbyggingsprosjekter gjennomgår grundige konsekvensutredninger som tar hensyn til biologisk mangfold, naturverdier og folkehelse før de gjennomføres.

Vi har allerede sett eksempler på hvordan ødeleggende inngrep i naturen, som moloen mellom Tautra og Frosta, har resultert i dramatiske tilbakeganger i fuglebestander. Dette må unngås i Hommelvik for å bevare det rike naturmangfoldet.

Refererer til avisartikkelen i Adresseavisen 23. juli der seniorforskeren ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Arne Follestad, understreker viktigheten av å ta hensyn til naturen, og bevare områder i fred, for å unngå katastrofale tilstander som i Oslofjorden. Vi må ha mest mulig kunnskap for en best mulig forvaltning av fjorden fremover.

Ved å ha bedre kunnskap om fjorden, og ta hensyn til naturen, kan vi unngå miljøødeleggelser som vil kreve mye tid og ressurser å reparere. Gjennom kollektiv innsats kan vi sikre at Hommelviks strandsoner blir bevart som friluftsområder, og at kommende generasjoner kan nyte godt av det rike naturmangfoldet, som området har å tilby.

Moan, som var et grøntareal, er nå gruslagt. Og vi mener arealet må tilbakeføres til naturen og repareres, mens det ennå er mulighet for å reversere skadene som allerede er gjort. Det er mange som mener og har krevd dette tidligere, både opposisjonspolitikere som har lagt det fram i Aresam- og kommunestyremøter, interesseorganisasjoner og store deler av øvrige innbyggere, og brukere av dette unike friluftsområdet.

Beskyttelsen av Hommelviks strandsoner, er en kamp for å bevare et verdifullt friluftsområde og et unikt marinmiljø. La oss stå sammen for å beskytte og bevare disse naturskjønne områdene, slik at kommende generasjoner kan nyte godt av alt det vakre og verdifulle som Hommelvik har å tilby.