Styret i Forollhogna nasjonalpark har 8. mai gitt gruveselskapet Capella Minerals AS dispensasjon for prøveboring med sikte på gruvedrift for utvinning av kobber- og koboltmineraler i det såkalte Hessjøfeltet i Holtålen kommune. Hessjøfeltet grenser til nasjonalparken og ligger i det omkringliggende landskapsvernområdet. Eventuell gruvedrift vil få store konsekvenser for Gruvdalen innenfor nasjonalparken og Kjølidalen og Kjurrudalen i omkringliggende landskapsvernområder. Disse områdene har unike naturkvaliteter og er et viktig område for planter, dyr og fugleliv og for rekreasjon. Kjølidalen har også viktige kulturminner, blant annet etter reinsdyrfangst i fjern fortid og seterdrift i nyere tid. Det er fare for forurensing av nærliggende vassdrag som er viktige for drikkevann, fritidsfiske og rekreasjon.

Når prøveboring nå igangsettes, er det selvfølgelig med mål å starte gruvedrift. Dette vil være en virksomhet som griper sterkt inn i naturmiljøet i området, og konsekvensene må naturligvis utredes. En slik utredning bør foreligge før forberedelse til gruvedrift settes i gang, slik som prøveboring. Så vidt jeg forstår er dette ikke planlagt enda.

Sveinung Sægrov Foto: Privat

Prøveboringen vil i seg selv påvirke naturen i området, selv om nasjonalparkstyret gir en rekke føringer til hvordan denne skal foregå. I forbindelse med en tidligere boring på 1970-tallet ble mesteparten av utstyret fraktet med helikopter og mannskapene gikk inn til borestedet fra nærmeste vei. Noe utstyr ble kjørt inn gjennom Gruvdalen til borestedet. Dette forårsaket betydelige sår i vegetasjonen som fremdeles etter 50 år gir et skjemmende inntrykk. Nå legges det opp til en vesentlig større transportaktivitet langs de samme traseene. Det er åpenbart at dette vil gi nye sår i landskapet som være der for ettertiden. Nasjonalparkstyret forutsetter at slike sår repareres i forbindelse med prøveboringen. Dette er sannsynligvis en umulig oppgave når vegetasjonen er så sårbar som her.

Det bør også nevnes at traseen går gjennom sentrale beiteområder for sau og er et viktig område for fjellfugler. Her finnes også sjeldne planter som fjellpestrot. Gruvdalen har attraktive fiskevann og er sammen med det høyeste fjellet i området, Berghøgda, et mye brukt rekreasjonsområde. Selve boreaktiviteten vil foregå i flere måneder og vil skape støy som vil ødelegge for dyreliv og være forstyrrende for rekreasjon.

Nasjonalparkstyrets tillatelse til boring virker derfor å være uten tyngde. Føringene som er gitt i vedtaket fra styret om prøveboring er altfor svake og kan ikke hindre betydelige skader på natur og dyreliv i området. Jeg mener at planene om prøveboring bør utsettes til en fullstendig konsekvensanalyse av eventuell gruvedrift i området er utført i regi av staten eller fylket.

Selv om lokalbefolkningen har vært invitert til folkemøte, kan det virke som saken om prøveboring har gått under radaren for miljøverninteresser. En eventuell gruvedrift ved Forollhogna nasjonalpark har ikke mindre konsekvenser enn andre viktige gruveplaner i Norge, der reaksjonene er sterke. Hvor er Norges Naturvernforbund?

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe