Trøndelag fylkeskommunes uansvarlighet går ut over oss fremtidige elever, de nåværende elevene, lærere, foreldre og lokalsamfunn. Hvorfor? Fordi de ønsker å spare 150 millioner kroner ved å kutte budsjettet for utdanning og derfor legge ned linjer på kryss og tvers over fylket.

Til våren skal jeg søke meg inn på videregående. Hvis jeg hadde bodd på Stjørdal og ønsket å gå på MDD (musikk, dans og drama), hadde jeg kanskje ikke fått muligheten til det. Dette er kun én av linjene fylkeskommunen ønsker å legge ned. De ønsker å kutte restaurant- og matfag på Levanger og idrett på Verdal. Det kuttes mest på yrkesfag og de «kreative» linjene.

Når fylkeskommunen ønsker å fjerne MDD ved tre skoler og løser det ved å legge til 15 elevplasser ved én skole, løses ikke problemet. Vi som elever mister muligheten til å gå den linja vi vil fordi det ikke er nok plasser. Lærere risikerer jobben fordi det ikke er behov for like mange lærere. På steder som Stjørdal er det ofte danselæreren på kulturskolen som også er danselærer på skolen, et lokalsamfunn risikerer å miste sitt kulturtilbud fordi fylket må spare penger.

Da jeg og trinnet mitt ble flyttet til Cissi Klein i tre måneder i vinter, fikk vi oppleve drama og danselinja på nært hold, nærmere enn politikerne i fylket. Vi fikk se danseforestillinger og dramaforestillinger gjennomført av flinke ungdommer som tydelig var engasjert i det de gjorde. Disse fagene gjør skolen mer levende og fargerik. Dette er fag som engasjerer de som kanskje ikke hadde blitt engasjert på vanlig studieforberedende, som for øvrig skal kuttes på Inderøy videregående. Når de kreative fagene som MDD og FBIE (frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign) kuttes, mister skolene som har disse fagene litt av kreativiteten og fargene disse linjene bringer.

Jeg trodde vi skulle satse på yrkesfag og få flere til å søke yrkesfag. Dette har visst ikke fylkeskommunen fått med seg, fordi de ønsker å kutte yrkesfag med 23 millioner kroner. Nå som jeg skal søke videregående, kommer det lærere fra yrkesfag og snakker opp linjene sine for å få flere søkere. For noen uker siden kom en lærer og snakket om restaurant- og matfag og kokkemangelen i Norge. Nå kuttes denne linjen ut på Levanger. Hvor ble det av satsingen på yrkesfag?

Vi mister skoleplasser, og vi risikerer å miste elever. Det kommer en studiespesialiseringsklasse her og der, men det er ikke nok. Hva med de som ikke ønsker å ta studieforberedende, hva skal de gjøre? Vi ønsker også valgfrihet.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!