Det er ikke ofte jeg kjenner behov for å ytre mine personlige meninger. Men her en dag denne uka, kjente jeg at det hadde jeg behov for!

Grunnen til det er noen samtaler jeg har hørt i det siste, og henvendelser jeg har fått på jobb, som gjør at jeg føler meg litt lei. Litt lei av å høre at «barn trenger ikke dyre ferier for å ha sommer», «de beste ferieminnene får man ved å være sammen med familien og kose seg» og «det er nok å dra på telttur med familien i nærområdet, det trenger ikke være så langt» … og flere i den kategorien der.

Særlig knyttet til informasjon om Røde Kors, og andre frivillige organisasjoners ferietilbud, til barn og familier som har det trangt økonomisk. Og ja, det er nok helt riktig det, for mange. Men har du som sier dette, tenkt på dem det ikke gjelder for? De som ikke har noen ferieopplevelser de kan fortelle om når de er tilbake på skolen, eller å ta frem fra minnebanken når vinteren kommer. De som ikke har en familie de føler seg trygge i, og som dessverre heller har negative opplevelser – de «koser seg ikke sammen med familien».

Og du som foreslår telttur – vet du hva det kan bety av utgifter? Om du ikke allerede har telt, soveposer, liggeunderlag, ryggsekk, stormkjøkken, fiskestenger og myggspray liggende, eller kan få lånt av noen – her snakker vi tusenvis av kroner, selv om man går for absolutt billigste versjon av alt for familien. Og hvor får man de pengene fra, om man ikke har dem?

Så istedenfor å komme med tomme ord som minner mistenkelig om nedlatende kritikk: Om du kjenner eller vet om noen som har det trangt i ferietiden, eller som kan være ensomme for den del, hør om de vil være med deg på noe. Eller om de vil låne teltet/hengekøya/fiskestanga du har i boden og ikke akkurat bruker hver uke. For jo, minner kan skapes uten at det koster noe – men det er absolutt hyggelig å bli sett og å bli invitert på piknik i parken, kaffe i fjæra, kubbspill på plenen osv.

For den med lite penger kan feriene være krevende mtp å skulle finne på noe som gir en opplevelse, minner å ta med seg, noe å fortelle om på skolen. Jeg vet det, har selv vært der da mine tre var små. Fikk testet kreativiteten da, gitt! Og akkurat det er vel det som gjør meg så irritert over disse «gode rådene» – som sikkert er ment godt (jeg velger å tro det), men istedenfor oppleves som nedlatende og kritiske.

Sånn. Da fikk jeg lufta meg. Takk for tiden din, beklager utbruddet, og god sommer!

En versjon av denne teksten ble først publisert på Facebook.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!