Naturen på Svalbard har ei tålegrense og det er riktig med strengere regler.

Å se isbjørn og hvalross på temmelig nært hold er en eksotisk turistattraksjon for mange som gjester Svalbard. Men det er ikke nødvendigvis bra for dyrene. Vi er enige med Miljødirektoratet, som ønsker mindre ferdsel i verneområdene. Det er nettopp strengere regler som kan verne naturen som turistene er kommet for å se.

Etter en omfattende høringsrunde om regulering av ferdselen på Svalbard har Miljødirektoratet sendt sine anbefalinger til Klima- og miljødepartementet. Det er særlig ferdsel knyttet til turisme som direktoratet vil stramme inn. Bakteppet er raske klimaendringer og vekst i turismen. Ifølge direktoratet er ikke dagens miljøregelverk tilstrekkelig til å ta vare på sårbar natur og kulturminnene på Svalbard.

Antall ekspedisjonscruisebåter har økt, og flere turister går i land på nye områder sammenlignet med 2019, som var toppår for turisme på Svalbard. Opplevelsespakker der turistene kan se isbjørn på relativt nært hold, har for eksempel økt i omfang. I fjor var det også flere anmeldelser for brudd på ferdselsbestemmelser, ulovlig motorferdsel på sjøis og forstyrrelse av isbjørn. Utviklingen er et tydelig signal på at det trengs strengere regler for ferdsel i den arktiske øygruppa.

Miljødirektoratet ønsker blant annet nye regler for antall steder hvor turister kan gå i land og for hvor nære de kan bevege seg rundt hvalross og isbjørn. Det er foreslått forbud mot å oppsøke isbjørn nærmere enn 500 meter og maksimalt 150 meter nær hvalrossens liggeplass. Direktoratet foreslår også et tak på 200 passasjerer om bord på skip som seiler i de sårbare områdene.

Å bevare den særegne villmarksnaturen er et overordnet mål i svalbardpolitikken, og regjeringen bør følge rådene de får fra miljødirektoratet. Selv om nye regler rammer turistnæringen, er det grunnleggende viktigere å ta vare på dyr og natur. Klimaendringene forsterker behovet for strengere regler. En del dyrearter sliter på grunn av endringene, og de er ekstra sårbare for pågående mennesker og økt kommersiell virksomhet.