En ting vi må ta med oss i rusdebatten er det går bra med de aller fleste. Enten de prøver lovlige eller ulovlige rusmidler så er det slik at de aller fleste som tester et rusmiddel eller bruker det jevnlig ikke blir avhengig av det eller får et liv i utenforskap. Adressa har den siste tiden hatt flere saker om rusmiddelbruk blant ungdom, dette har spesielt vært fokusert på de ulovlige rusmidlene. Bruken av særlig ulovlige rusmidler er lav, og vi skal være varsomme med å skape stor panikk av en svak oppadgående trend. Det kan gjøre at det fremstår som mer normalt enn det er. Samtidig har vi en stor utfordring i alkoholkulturen vår hvor det i mange sammenhenger nærmest er sosialt påbudt.

Dagens ungdomsgenerasjon har tilgang på all mulig informasjon om alt de måtte ønske. Dette stiller særlige krav til oss voksenpersoner når vi snakker om rusmiddelbruk til unge mennesker. Skremselspropaganda som «fra hasj til helvete» eller ett forsøk så kan du være død blir gjennomskuet. Likevel reiser Norsk Narkotikapolitiforening rundt på landets skoler etter min mening skremselsforedrag som kun er egnet til å skape panikk, men det vil ikke gjøre noen tryggere.

Vi må anerkjenne at det er mange ulike grunner til at ungdom velger å benytte rusmidler (lovlige eller ulovlige). For noen så er det en flukt fra virkeligheten fordi livet er vanskelig, for andre er det ren nysgjerrighet, andre igjen gjør det fordi det føles godt. Felles for de alle er at vi nok alle ønsker å utsette debutalder så mye som mulig og sørge for at dersom noen av en eller annen grunn velger å prøve et rusmiddel så må de ha informasjon nok til at de kan gjøre det tryggest mulig. Dette kan være så enkelt som å snakke ærlig om risikoprofil, avhengighetspotensial og virkning ved ulike rusmidler, til at man ikke bør blande ulike rusmidler, til at man kan få testet rusmidler ved en analysetjeneste. Dagens ungdom vet at det går bra med de fleste som tester et rusmiddel. Derfor må vi ha flere lag med skadeforebyggende tiltak. Det holder ikke å si at man ikke skal gjøre det. Vi må også ha skadeforebygging for de som faktisk prøver, fordi vi må anerkjenne at vi aldri vil få antallet ned til null. Vi kan ikke ignorere helsen og tryggheten til de som velger å prøve.

En stor bøyg gjenstår før vi kan nærme oss fornuftig skadeforebygging, og det er en rusreform hvor vi avkriminaliserer bruk av ulovlige rusmidler for alle. Å kriminalisere rusmiddelbruk enten brukeren er ung, gammel, ny eller erfaren skaper utenforskap, de rammer sosialt skjevt og er et stort hinder for å søke hjelp. Kriminaliseringen har skapt en aksept for bruk av tvang, straff og vold som virkemiddel mot mennesker med helseutfordringer. Vi ønsker å holde rusmiddelbruk blant ungdom lav, men også trygg. Dagens ungdom har et altfor godt bullshit-filter til at vi kan bruke metodene fra 80-tallet. Vi må snakke ærlig sammen om rusmiddelbruk, og slutte å bruke straff og tvang som virkemiddel.

Når folk uttaler at det er enklere å få tak i cannabis enn øl for en ungdom så betyr det at alkoholpolitikken vår fungerer godt, men politikken for ulovlige rusmidler åpenbart ikke fungerer. Vi er på overtid for endring.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!