Til høsten er det kommunevalg, og da skal vi alle gå til urnene og stemme på dem vi synes burde få styre kommunene og landet vårt. Men hvordan skal man vite hvem man er enig med? Politikerne gjør det i hvert fall ikke noe enklere for oss.

Alt er politikk. Man kan ikke velge å ikke bry seg om politikk, for politikken bryr oss alle hver eneste dag. Men jeg kan forstå de som sier de ikke bryr seg, eller ikke orker å engasjere seg, for politikken er egentlig ikke så tilgjengelig for folk flest. Politikere gjør seg uforståelige, flotter seg med kompliserte ord og formuleringer og bortforklarer seg når de får ubehagelige spørsmål.

Hvordan skal man vite hva man bør stemme, om man ikke relaterer til eller forstår dem man skal stemme på? Politikerne har et helt eget språk, med ord, begreper og talemåte som ikke hadde vært naturlig å bruke i andre settinger. Det er selvfølgelig forståelig at de har et eget fagspråk, slik er det jo i alle yrkesgrupper. Men når man skal henvende seg til folket og ta beslutninger på vegne av hele befolkningen, mener jeg det burde vært større fokus på å gjøre seg forstått og tilgjengelig for alle.

Det er ikke lett å sette seg inn i hva de ulike partiene virkelig mener om ting, og det er ikke lett å oppfatte hva som egentlig sies i TV-debatter mellom partilederne. Dersom man leser alle de ulike partienes partiprogrammer kan man se at så å si alle partier mener at alle saker er «viktige» og at det alltid må «styrkes». Hvordan skal jeg vite hvem jeg burde stemme på om jeg bryr meg om eldreomsorg, utdanningssystemet eller kultur? Alle partiene er enige om at disse tingene er viktige, og må styrkes og jobbes med, men nettopp hva de har tenkt å gjøre er det ikke lett å få grep om.

Vi har et fint og velfungerende demokrati i Norge, men sannheten er at ikke mange tør å engasjere seg. Den offentlige debatten domineres av de samme fjesene om og om igjen. Jeg tror mange er redde for å si meningene sine høyt, fordi de ikke føler de kan nok, klarer å formulere seg godt nok eller egner seg til å engasjere seg offentlig.

Det er utrolig synd, og jeg tror dessverre vi har fått en veldig polarisert debattkultur. De aller fleste har jo meninger om ting. Enten det er helsesystemet, sport, utdanning eller veiarbeid. Men jeg ser og hører sjeldent gjennomsnittsnordmannen ytre seg om disse tingene. Det er som regel kun samfunnsdebattanter eller godt trente politikere som skriver i avisene eller deler meningene sine i offentlige forum, og det er synd. Fortsetter det å utvikle seg i den retningen, vil det bli en trussel mot demokratiet vårt.

Ønsker du å bli politiker og ha stor innflytelse og påvirkningskraft, kommer du ikke så langt med bare et sterkt engasjement. Du skal helst ha startet din politiske karriere som ung, som aktivt medlem i et ungdomsparti og bygge deg oppover derfra. Ungdomspartiene er nesten blitt som en utdanning for å bli voksenpolitiker, hvor man får opplæring i de rette måtene å tale og debattere på, og må jobbe iherdig for å kare seg oppover i gradene.

Jeg må understreke at jeg synes ungdomspolitikk er fantastisk og utrolig viktig. Jeg var selv ordfører i Ungdommens Bystyre i Trondheim i to år, så jeg vet hvor lærerikt og givende det er å føle at man får bidra og bli hørt selv om man ikke engang har stemmerett. Samtidig synes jeg det er trist at kynisme, karrierefokus og strategi kommer foran personlig, ungt engasjement.

Dersom man som ungdomspolitiker brenner for arbeidet man gjør og ønsker å fortsette å jobbe med det inn i voksenlivet, er man omtrent nødt til å bruke albuer og tenke strategisk. Det er blitt sånn at det å være politisk broiler nesten er eneste inngang i den virkelige politikken. Jeg tror vi hadde hatt godt av mindre avstand mellom politikerne og befolkningen ellers. En mer allmenn språkbruk, inkluderende debatt og en lavere terskel for å dele meningene sine. Jeg tror flere vil være sikre på hva de vil stemme ved valget, dersom politikerne formidler budskapene sine mer lettfattelig og ærlig. Det er vanskelig nok i utgangspunktet å vite hva man mener og tenker om ting, så vi trenger politiker og politiske parti som ikke kompliserer det unødvendig mye for oss.

Så jeg håper at vi frem mot valget får se og høre politikere som ikke går så mye rundt grøten, ikke bare prater fagspråk og som gir oss klarere svar på hva vi kan forvente av dem i den kommende perioden dersom vi tildeler dem makta. Ved å gjøre politikken mer forståelig og åpen for alle, vil flere tørre å engasjere seg, og det vil styrke demokratiet vårt betraktelig.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!