Den siste uka har Høyres forslag om å utvide skjenketiden i Trondheim fra klokken 02.00 til klokken 03.00 fått mye oppmerksomhet. Samme uke rykker Mari Holm Lønseth ut og krever at kommunene må få fortgang i arbeidet med handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. Etter SVs initiativ er vi heldigvis godt i gang med de arbeidet i Trondheim. Dette kan kanskje virke som en litt merkelig sammenblanding, men fakta er at noe av det viktigste vi kan gjøre for å forebygge vold generelt og dermed også vold i nære relasjoner er å begrense tilgjengeligheten av alkohol.

SVs ruspolitikk har aldri handlet om moralisme eller å begrense folkeliv ute på byen. Vår ruspolitikk handler om å forebygge skade. Sammenhengen mellom tilgjengelighet og forbruk av rusmidler er godt dokumentert, og begrensninger av tilgjengelighet er en av de viktigste faktorene for å redusere skadeomfanget. Erfaringer viser en betydelig nedgang i voldsepisoder ved reduksjon av skjenketid.

En studie av de 18 største bykommunene i Norge viser at én times innskrenking av skjenketiden reduserer antall voldstilfeller med 16 prosent nattetid i helgene i sentrum. Da Trondheim i 2008 reduserte skjenketiden til klokken 02.00, opplevde vi at antall voldssaker ble redusert med nær 70 prosent i timen mellom klokken 03.00 og 04.00.

De som argumenterer for lengre åpningstid bør ta innover seg at de merinntektene næringslivet får, overhodet ikke vil kunne dekke merkostnadene som mer tilgjengelig alkohol har for oss som samfunn. Psykiske og fysiske skader etter voldshendelser gir fravær av arbeid og skole. Politiet har begrenset med ressurser og mye er bundet opp til uteliv i Midtbyen på helg. Skal man utvide skjenketida må man samtidig øke ressursene til politiet. Det er ikke vanskelig å forestille seg andre forhold de kunne brukt tid og ressurser på. Utvida skjenketid vil føre til at rusrelatert vold vil øke, dette gjør ikke byen mer attraktiv.

I Omadressert forteller Siv Sandvik at hun som 24-åring syntes det var flaut at Trondheim stengte tappekranene en time før de andre storbyene i Norge. Jeg tenker at vi lever helt greit med det, det er kanskje heller slik at de andre byene burde se til oss. I denne saken må vårt ansvar for å forebygge vold veie tyngre enn næringsinteresser og argumenter om en mer attraktiv by.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!