Valgkamp: Mandag startet Miljøpartiet De Grønne valgkampen i Trondheim. Mari Bremnes Ese, Hilde Opoku, Vegard Bilsbak og Ola Lund Renolen topper lista til kommunevalget. På Adresseavisens siste meningsmåling er de byens tredje største parti. Foto: jens petter søraa

Veteranen Jan Bojer Vindheim smiler fra øre til øre der han står og deler ut brosjyrer på De Grønnes valgbod. Skjønt bod og bod, et grønt parti i vekst driver selvsagt valgkamp i et drivhus. I 24 år har han sittet i Bystyret i Trondheim. Selv om partiet har vært med og styrt byen de siste tolv årene, har få tatt Miljøpartiet helt på alvor. Nå er de byens tredje største parti. Det er flere enn Jan Bojer Vindheim som må klype seg i armen.

Les også: Høyresiden faller

Noe skjedde for fire år siden. Med Rasmus Hansson på Stortinget fikk partiet en troverdig frontfigur som renvasket partiet fra cannabis og lilla fotformsko. Hilde Opoku overrasket svært positivt som talsperson og har tilført partiet erfaring og bredde. Partiet har vokst jevnt over tid, og på de to siste målingene i Adresseavisen har de fått over 8 prosent. Det er neppe trønderne som er blitt spesielt grønne, den samme trenden ser vi i hele landet.

Les også kommentaren: Hva skal til for å vinne valget?

De Grønne kan bli en joker i mange kommuner. I år stiller de liste i 15 kommuner i Sør-Trøndelag og 7 kommuner i Nord-Trøndelag. På den siste målingen i Trønder-Avisa fikk De Grønne til alt overmål to mandater på fylkestinget. Sjelden har fylkeskommunens slagord virket mer velplassert: Her alt e mulig – uansett! Visst nok er Nord-Trøndelag et grønt fylke, men det er noen nyanser fra senterpartigrønn til De Grønne-grønn.

Egentlig ligger Norge langt etter land som Sverige og Tyskland, som lenge har hatt sterke, grønne partier. SV og Venstre har hatt et godt grep om miljøvelgerne. Når Miljøpartiet lykkes nå handler det om at de treffer tidsånden. Mange er mett og lei av forbruk og materiell vekst. Kortreist mat, gjenbruk og sjøldyrking av mat er i skuddet. Det vet partiet å spille på. De har byttet ut tradisjonelle valgarrangement med bruktmarked, rockekonsert og nabolagsfest med mat som skulle vært kastet. Noe helt annet enn Høyres boller og Frps vafler.

Les også: Fra matsvinn til restefest (Pluss)

De Grønne er i vinden, men vil det vare helt fram til valgdagen? Flere partier har begynt å frykte konkurransen. –Det er skremmende lesning fra Miljøpartiet, uttalte SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski, som synes De Grønne moraliserer over folks forbruk. Også SVs Snorre Valen gikk til angrep på partiet. Men de er nok mest skremt av at De Grønne virker som en magnet på deres gamle velgere. For fire år siden tok sentrale SVere til orde for at partiene burde slå seg sammen, men ble møtt med en kald skulder. I dag strutter De Grønne av selvtillit, mens ingen vet bedre enn SV at det som går opp en gang vil gå ned. Spørsmålet er om partiet vil vokse videre selv de får mer kritisk søkelys på sin politikk.

Les også: Slik gjorde de det i debatten (Pluss)

I konflikten med SV ligger også nøkkelen til De Grønnes suksess. Partiet er det eneste som virkelig tør å ta et oppgjør med forbrukssamfunnet, selv om det går utover den enkeltes lommebok.

Selv om partiet skulle snuble på målstreken er det ingen tvil om at de har lyktes med noe så sjelden som et gjennombrudd i norsk politikk.

Les også: Hvilket parti i Trondheim er du mest enig i

Hilde Opoku er MDGs toppkandidat i Trondheim. Som nasjonal talsperson har hun tilført partiet erfaring og bredde. Foto: jens petter søraa