-Jeg er jo heldig som har vært i mål stort sett hele tiden, selv om man egentlig aldri kommer i mål. Men mange er jo nå på reise. Selv er jeg på en lang reise, kunstnerisk sett, og det er det denne tittelen betyr, sier Killi Olsen som i et stort lager på Dora har samlet verk han har laget helt fra 1970-tallet da han startet som kunstner, og frem til i dag.

- Det er rart dette skjønner du, dette er reisen min, og nå skal et utvalg til utstillingen i Oppdal.

Eneste utstilling i Norge i år

Det er Oppdal kunstlag som arrangerer separatutstillingen med Killi Olsen i kulturhuset i Oppdal. Lørdag åpner utstillingen som vil ha en retrospektiv del der det vises malerier og skulpturer fra tidligere år, og en nyere del med malerier og tusjtegninger som han har med seg fra Frankrike der han bor og arbeider.

- Denne skal til Oppdal, forklarer Killi Olsen og trekker frem et stort, fargerikt maleri han har laget i New York og som har tittelen «Blackbird».

- Dette maleriet ble til ved at jeg så en film med Isadora Duncan som fascinerte meg. Hun var en "blackbird", den første moderne danseren. Jeg må jo si det når jeg ser det igjen nå at det er et ganske ungdommelig verk, det er friskt, laget i 1983. Det var med på Stipendutstillingen og har vært stilt ut på forskjellige steder. Og det er dette som er litt av "den lange reisen".

Bronsereven i Oppdal

«Den lange reisen» blir en utstilling med skulpturer, malerier og tegninger. 28 arbeider som består av tegninger og malerier er til salgs. 19 malerier og tre skulpturer i privat eie er også en del av utstillingen i Oppdal.

- Jeg har jo laget skulpturen av fjellreven som er plassert på veggen i Oppdal kulturhus, så folk har lurt på hvem jeg er og hva jeg gjør. Derfor har vi tatt ut et utvalg arbeider helt tilbake fra 1980-tallet og frem til i dag slik at folk i Oppdal skal få se hvem jeg er. Dette er en del av den lange reisen som ikke er avsluttet, sier Killi Olsen som nå jobber mot sin neste store utstilling i Oslo i 2017.

- Det blir en utstilling med fire malerier og resten skulpturer. Og så blir det litt her og litt der, men etter at jeg hadde min første store utstilling i Frankrike i vår, føler jeg for å dra hjem igjen. Det er tid for å ha utstillinger i Norge.

Kunstens reise

- Hva slags forhold har du til Oppdal?

- Jeg har slekt i Oppdal, mange venner der, og det var jo stedet der man dro på ski når man var yngre. Jeg var enebarn og ble sendt dit på skiferie Jeg har slekt på Dovre, og på Lønset også, sier Killi Olsen mens han vandrer rundt i lageret på Dora og ser til at bildene er godt oppbevart, og at frakten videre til Oppdal går som den skal.

- Det er nok ikke alle som vet hvor mye arbeid som ligger bak kunstens reise. Det er så mange som jobber med kunsten, jeg tenker på alt fra rammemakere til frakt. Det er et utrolig nettverk som ligger bak, sier kunstneren før han selv setter kurs mot Oppdal og utstillingen «Den lange reisen».

Utstillingen åpner lørdag 26. september og vil bli stående frem til 23. oktober.

Skulpturer og malerier: Kjell Erik Killi Olsens utstilling "Den lange reisen" består av både maleirer, tegninger og skulpturer. Foto: Rune Petter Ness
"Den lange reisen": Kjell Erik Killi Olsen åpner utstilling i Oppdal lørdag og plukker med seg en rekke verk fra sin lange kunstreise. Foto: Rune Petter Ness