Ørland:

Like etter klokken ett fredag tordnet to F-35-fly inn over Ørland flystasjon. H.M. kong Harald, statsminister Erna Solberg (H) og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg bøyde hodene bakover og fulgte dem med blikket.

ADRESSEAVISEN MENER: F-35 lander mykere enn fryktet

Lyden av fremtidens norske kampfly lot seg vanskelig skille fra tordenbrølet fra de to F-16-flyene som fulgte noen sekunder senere. Igjen og igjen passerte flyene over plassen og de knappe tre hundre inviterte gjestene som hutret, i tre varmegrader og bitende vind og regn, utenfor Nato-hangaren på Ørland flystasjon.

Endelig på vingene. To norske F-35-fly fløy over Trøndelag i forbindelse med markeringen på Ørlandet. Flyene passerte også over Trondheim, da de møtte flyet som fraktet kongen til Fosen. Foto: Håvard Jensen Haugseth

Tungt vakthold

Arrangementet på Fosen er den offisielle markeringen av at Norge har fått de første nye kampflyene til Norge. De landet sist uke. Men først fredag, med norske piloter i cockpiten, var tiden kommet for den formelle feiringen. Datoen er heller ikke tilfeldig valgt. 10. november er nemlig regnet som «Luftforsvarets bursdag». Det er også 75 års jubileet for 332-skvadron, den ene av de to F-35-skvadronene på Ørland flystasjon.

En jernring av vakter sørget for sikkerheten rundt den store forsamlingen med VIP-gjester. Soldater med automatvåpen og maskingevær kranset området. På vollen litt lenger unna og på gressflatene like ved patruljerte soldater med vakthunder. Pansrede kjøretøy med maskingeværer og et luftvernbatteri, sto oppstilt like ved. På flere tak lå vaktposter med kikkert og våpen.

LES LEDEREN: Hårfin balansegang i sikkerhetspolitikken

I bakgrunnen bak alle de høytstående VIP-gjestene ruslet menn og kvinner i dress, med propp i øret og våpen under jakken for å vokte dem.

Stor markering

Vel inne i den store Awacs-hangaren der resten av programmet foregikk, ønsket nestkommanderende i luftforsvaret, tidligere basesjef Aage Lyder Longva velkommen, før han ga ordet til sin sjef, øverstkommanderende for luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland. Hun snakker om at det er nesten 38 år siden sist Norge kjøpte nye jagerfly.

- F-16 har tjent oss veldig godt siden den gang. Jeg er overbevist om at F-35 vil gjøre det samme, sa Skinnarland.

På tribunen foran henne satt blant annet H. M. kong Harald, Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), utenriksminister Ine Eriksen-Søreide (H) og næringsminister Monica Mæland (H), sammen med flere hundre andre inviterte gjester. Blant dem var også en rekke sentrale politikere og forsvarsfolk fra inn- og utland.

Stort arrangement. Flere hundre inviterte gjester, blant dem kongen, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, fulgte markeringen på Ørland flystasjon. Foto: Håvard Jensen Haugseth

Og like før klokken tre ble det tredje F-35-flyet som nå er i Norge, formelt avduket under dramatisk musikk, lys og røyk, til ære for de mange inviterte gjestene.

Hedret kampflydirektøren

Flere av talerne omtalte det som en stor dag for forsvaret. Statsminister Erna Solberg (H), snakket om investeringen i flyene som den største investeringen noensinne i Fastlands-Norge. Hun er likevel ikke i tvil om at det er riktig.

Offisiell overflygning på Ørlandet. De tre første kampflyene F-35 fløy over mens statsminister Erna Solberg, Kong Harald og Jens Stoltenberg, Generalsekretær i NATO, fulgte nøye med. Foto: Håvard Jensen Haugseth

- F-35 vil tilføre Forsvaret kapasiteter vi aldri tidligere har hatt, sa statsminister Erna Solberg (H) i sin tale for dagen.

Hun peker på at det også åpner store muligheter for norsk industri. Flere bedrifter har allerede tegnet kontrakter verdt flere milliarder.

- Dette er et fellesprosjekt der vi skal samarbeide med andre Nato-land. Vi skal ta vår del av ansvaret, sa Solberg.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen bruke anledningen til å hylle direktør for kampflyprogrammet, Morten Klever under sin tale, da han overrakte ham forsvarsmedaljen med laurbærgren.

SE VIDEO: Opptak: F-35 lander på Ørlandet

- Dette er uten tvil en milepæl for hele luftforsvaret og for hele forsvaret. F-35, med sin unike overlevelsesevne og varierte våpenlast vil utgjøre kjernen i vårt moderne forsvar i de neste 40 årene. Det har en kampkraft langt ut over det dagens F-16 har, sa Bruun-Hanssen.

Her kan du lese et intervju med Martin "Tintin" Teslie, som er sjef for nordmennene som er i USA for å lære å fly og skru på F35.

Adresseavisen var første med nyheten om at Morten «Dolby» Hanche ville bli Norges første F-35-pilot, da vi møtte ham på Luke Air Force Base i Arizona, USA i 2015.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter