Etter det Adresseavisen erfarer har ulike sikkerhetsaspekter vedrørende familien Sandberg vært tema ved SMK siden månedsskiftet mai-juni.

Kilder sier til Adresseavisen at Sandberg ble tema ved SMK da Per Sandbergs fraseparerte kone, statssekretær Line Miriam Sandberg i helsedepartementet, leverte en såkalt bekymringsmelding om at «fremmede makter» hadde flyttet inn hos statsråd Per Sandberg - etter at han innledet et forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes.

Etter dette skal Sandberg også ha sendt bekymringsmelding til SMK.

Statssekretær Line Miriam Sandberg (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Dette på grunn av at Line Miriam Sandberg angivelig skal ha lekket informasjon fra hans interne kalender - og det til personer utenfor regjeringssystemet.

Letnes har tidligere sagt til Adresseavisen at hun ikke har noe forhold til iranske myndigheter, men at hun har hatt kontakt med den iranske ambassaden i Norge gjennom kulturarbeid.

Svarer mandag

Adresseavisen har kontaktet Line Miriam Sandberg og konfrontert henne med disse nye opplysningene, men hun ønsker ikke å kommentere disse forholdene.

Heller ikke Per Sandberg ønsker å kommentere disse spesifikke opplysningene.

Statsministerens kontor henviste søndag alle forespørsler rundt Sandberg-saken til at statsministeren skal svare på spørsmål fra Stortinget senest mandag.

Tung familiekonflikt

Til Adresseavisen har Sandberg tidligere tatt selvkritikk på at han tok med tjenestemobilen til Iran.

I et bredt anlagt intervju forrige fredag sa han at han tok med telefonen til Iran på grunn av en «vanskelig privat situasjon», slik at han måtte være tilgjengelig.

Adresseavisen har fått bekreftet at dette var knyttet til konflikten mellom ham og hans tidligere kone.

Det fraseparerte paret er i en opprivende konflikt etter at de tok ut separasjon i april i år.

Fiskeriministeren har stevnet Line Miriam Sandberg for Oslo tingrett i juli, og han har også engasjert advokat. Line Miriam Sandberg har til gjengjeld også stevnet Per Sandberg - for Senja tingrett. Også hun har engasjert advokat.

- Stor sjanse for at han velger å gå av

Per Sandbergs datter Charlotte Kjær Sandberg har gitt et langt intervju til TV 2 lørdag. I dette intervjuet forteller hun nettopp at faren endret ferieplaner fordi ekskona Line Miriam Sandberg, ifølge henne, har lekket fra ferie- og reiseplaner.

- Hele Tyrkia-turen ble kansellert, og Bahareh og min far bestemte seg for å reise til Iran i stedet, sier Charlotte Kjær Sandberg til TV 2.

Ifølge TV 2 er Per Sandberg er innforstått med at datteren stiller opp til intervju med kanalen. Charlotte Kjær Sandberg er Pers datter fra et ekteskap før ekteskapet med Line Miriam Sandberg.

Datteren sier til TV 2 at hun tror faren vil gå av som statsråd.

- Personlig tror jeg ikke dette kommer til å ende med mistillitsforslag. Jeg tror derimot det er en stor sjanse for at han velger å gå av selv på grunn av familiesituasjonen, og at grensen er nådd i forhold til medias jakting, og hvordan de påvirker andre enn bare han selv.

Kritikk fra opposisjonen

Adresseavisen snakket på fredag med flere trønderske Frp-topper. Ingen av dem ønsket å kommentere Per Sandbergs ferietur til Iran eller at han valgte å feire den iranske nasjonaldagen, i regi av den iranske ambassaden.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap), var på den annen side knallhard i kritikken mot fiskeriministeren.

- Å være statsråd er å representere Norge og norske interesser. Hvis man opplever at det ikke er forenlig med egne private ferieinnfall, så bør man ikke være statsråd, skriver Kjerkol i en tekstmelding.

- Mener du det er grunnlag for å stille mistillitsforslag mot ham?

- Jeg registrerer at statsministeren har tillit til Sandberg. Statsministeren må ikke gå på akkord med norske sikkerhetsinteresser for å forsvare en svært ubetenksom statsråd. Så langt er det ikke reist noe mistillitsforslag, men jeg har til gode å høre noen beskrive Sandbergs Iran-forklaring som tillitvekkende, skriver hun.