Forskningsrådet ønsker å støtte dristige og nyskapende prosjekter.

Den frie prosjektstøtten (Fripro) for 2017 går til 32 unge forskertalenter og 43 prosjekter som ledes av mer etablerte forskere. I tillegg deles det ut ti mobilitetsstipender til unge forskere som skal oppholde seg to år ved en utenlandsk institusjon.

Sebrafisk og klima

- Utrolig kult. Endelig får jeg penger til å gjennomføre dette prosjektet, sier førsteamanuensis Fredrik Jutfelt ved institutt for biologi, NTNU til Adresseavisen. Han er en av de talentfulle unge forskerne i Trondheim som får nærmere 7,5 millioner millioner over tre år.

Jutfelt skal studere hva som begrenser vekselvarme dyrs evne til å takle temperaturendringer, og hvor fort en populasjon endrer seg i takt med temperaturskifter. I praksis skal han bruke sebrafisk i forskningen. Målet er å bidra til kunnskapen om hvordan økosystemer reagerer på klimaendringer og hvordan vi kan begrense skadevirkningene.

Tarmen under lupen

Atle van Beelen Granlund ved NTNU skal studere hvordan behandling av kroniske betennelser i tarmen kan forbedres og skreddersys for den enkelte pasient. Det er stor variasjon i sykdomsforløpet og responsen på behandling fra pasient til pasient. Gjennom studiet av arvemateriale fra pasientene ønsker Granlund å finne ny kunnskap om mekanismene som skaper så stor variasjon og så ulik reaksjon på behandling med medisiner. Granlund er postdoktor ved institutt for kreftforskning og molekylær medisin.

De andre unge talentene i Trondheim som får Fripro-støtte er James Speed ved Vitenskapsmuseet, Florence Kermen ved Kavliinstituttet, Barbara Van Loon og Richard Kumaran Kandasamy ved institutt for kreftforskning, Francesco Goia ved institutt for byggekunst, Dennis Meier, institutt for materialteknologi, Natasa Nord, institutt for energi- og prosessteknikk, David Bassett, institutt for fysikk og Jonathan Polfus, Sintef Materialer og kjemi.

Mer til de unge

Den spesielle satsingen på unge forskertalenter innenfor Fripro-programmet startet i 2013.

– Vi ønsker å gjøre en forskerkarriere attraktiv for våre mest lovende, unge talenter. Derfor har vi lagt inn et ytterligere løft til karriereutvikling i Fripro i statsbudsjettet for 2017. Slik legger vi grunnlaget for flere fremragende forskningsmiljøer i fremtiden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

En milliard i støtte

Til sammen deler Forskningsrådet ut 943 millioner til fri prosjektstøtte. 428 millioner går til prosjekter innen medisin, helse og biologi. Feltene matematikk, naturvitenskap og teknologi tilgodeses med 251 millioner og neste uke blir det klart hvem som får 264 millioner innen humaniora og samfunnsvitenskap.

For å nå opp i konkurransen om Fripro-støtte må prosjektene ha svært høy vitenskapelig kvalitet. Forskernes idé må være god og gjennomtenkt, også når det gjelder den praktiske og økonomiske gjennomføringen. Forskningsrådet er ute etter prosjekter som kan fornye forskningen og ikke nødvendigvis har umiddelbar nytteverdi.