Klokka 17.00 inviterte politidirektør Øystein Mæland og politimesterne Sissel Hammer og Anstein Gjengedal til pressekonferanse for å svare på hvilket inntrykk de satt med av 22. juli-kommisjonens rapport.

Kommisjonen har ikke vært nådig i beskrivelsen av politiets arbeid, og mange har hevdet at det var en slakt av politiet.

- På vegne av norsk politi vil jeg gi en foreløpig kommentar. Vi aksepterer hovedfunnene om at det hadde vært mulig med en raskere aksjon og at gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere. Vi har vært forberedt på kritikk, sa Mæland som et svar på den knusende dommen.

- Vanskelig lesning

Mæland er sikker på at politiet har mye å lære etter å ha lest rapporten.

- Det er umulig at det ikke ble gjort menneskelige feil den dagen, men nå skal vi sette oss ned og finne ut hvilke områder vi kan bli bedre på, fortsatte han.

Kommisjonens rapport er vanskelig lesning for alle de som gjorde sitt beste mener politidirektøren.

- Det er også vanskelig for meg som politiets øverste leder. Men det er aller vanskeligst for de som mistet noen som kanskje kunne vært reddet, sa han.

- Vi tar kritikken svært alvorlig og håper å kommet styrket ut av dette med bedre beredskap. Vi sviktet 22. juli da vi ikke klarte å beskytte befolkningen, fortsatte Mæland.

- Kritisk kommunikasjonssvikt

Han fortalte at det var omfattende og kritisk kommunikasjonssvikt internt i politiet og mellom nødetatene. Det ble en usikker situasjonsforståelse.

- Jeg kjenner på det tunge ansvaret når det gjelder det som gikk galt. Jeg mener fortsatt at alle som var på jobb gjorde sitt beste denne dagen, sa han.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid

En av journalistene spurte hvorfor det er et «vanvittig stort gap» mellom politiets egen rapport og 22. juli-kommisjonens rapport.

- Jeg slutter meg ikke til dine formuleringer om et vanvittig stort gap. Politiets egenevaluering var ment for å finne læringspunkter, ikke å påpeke individuelle feil eller annet knyttet til enkeltindivider, svarte Mæland.

- Sittende så lenge jeg har tillit

Politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, sa det er viktig for henne å gjøre norsk politi bedre. Hennes distrikt har fått mye kritikk i etterkant av aksjonen.

- Jeg blir sittende så lenge jeg har tillit, sa hun på direkte spørsmål fra pressen.

- Hvorfor setter du ikke gang terrorplanene til Norge denne ettermiddagen, spurte en journalist Mæland.

- Det var flere tiltak som ble iverksatt, men terrorplanverket i hele sin bredde ble ikke brukt. Det var en svikt. Etter to uker som politidirektør hadde jeg ikke inngående kjennskap til de planverk som eksisterte, sa Mæland.

Leder av justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), var ikke imponert over svaret til Mæland.

- Han unnskylder seg med at han bare hadde vært i jobben i 14 dager. Det bekymrer meg veldig at vi kan ansette noen i en slik stilling som ikke har kjennskap til dette, sa Sandbergtil Adressa.no like etterpå.

Beklager treghet med tips

Anstein Gjengedal, politimester i Oslo politidistrikt ble bedt om å utdype hvorfor en lapp med viktig informasjon om gjerningsmann og bil ble liggende lenge på operasjonssentralen uten at det ble gitt beskjed over samband.

-  Dette skulle vi håndtert på en bedre måte, og fått ut informasjon langt tidligere enn det som ble gjort. Det beklager jeg, innrømmet Gjengedal.

Politimester Hammer forteller at hun tar rapporten med største alvor og vil jobbe hardt med anbefalingene.

- Det er en fryktelig tung dag, og det er det nok for mitt mannskap også, svarte hun på spørsmål om hvordan hun har opplevd denne milepældagen.

Tidligere i dag fikk politiet en knusende dom da leder Alexandra Bech Gjørv og resten av 22. juli-kommisjonen la frem sine funn. Det ble blant annet konkludert med at «Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22/7».

Kommisjonen slår fast at dersom den opprinnelige planen til politiets aksjonsleder hadde blitt fulgt, ville gjerningsmannen kunne blitt pågrepet snaut 20 minutter tidligere.

Her kan du lese rapporten i sin helhet