– Vi er nødt til å gjøre noe. Jeg innser at vi må tilføre mer penger til Vidarheim og andre dagtilbud. Nivået skal tilbake til slik det var før finanskrisen tvang oss til å kutte på alle sektorer.

Knut Fagerbakke, til daglig varaordfører i Trondheim, er i disse dager fungerende ordfører i Trondheim. Fra et sommerstille kontor i rådhuset har han fulgt Adresseavisens saker om dagtilbudet for utviklingshemmede og lest kritikken fra fylkeslegen i Sør-Trøndelag, ansatte ved Vidarheim og pårørende.

Ubehagelig

Fagerbakke sier han synes det er ubehagelig å lese historiene om mangelfulle aktivitetstilbud i avisa. Og han sier at politikerne burde gått bedre inn i budsjett-tallene for å forstå hva effekten av vedtakene ville bli.

– Jeg ser nå at vi burde ha undersøkt dette bedre. Spesielt med tanke på de aller tyngste brukerne. Det er ingen tvil om at vi bruker mindre penger pr. bruker nå enn i 2009. Tilbudet er blitt dårligere, det har alle de som kritiserer oss rett i. Det er mitt mål at pårørende skal oppleve tilbudet kommunen kan gi som mye mer enn bare oppbevaring, sier Fagerbakke.

Mer på budsjettet

SV-politikeren føler seg sikker på at han har flertallet med seg når han signaliserer en ny kurs i budsjettarbeidet for denne gruppen.

– Vi økte budsjettet for dette området med 10 mill kroner da bystyret reviderte budsjettet i juni. Vi hadde også ambisjoner om å øke det ytterligere, men skatteinngangen ser ut til å svikte med over 100 mill kr i år, så vi fant ikke rom for det i denne omgang. Men dette er noe vi skal ta tak i når vi setter oss med budsjettet for 2015. Jeg har også signalisert tydelig til rådmannen at disse kuttene bør reverseres i rådmannens kommende budsjettfremlegg, sier Knut Fagerbakke.

– Burde dere ikke sett selv at tilbudene ble redusert og hørt på pårørende og ansatte da de tidligere advarte om at tilbud om svømming og ridning ble tatt bort og enkeltaktiviteter fjernet til fordel for gruppeaktiviteter?

– Det er liten vits å være etterpåklok. Da finanskrisen rammet oss, måtte vi kutte i budsjettene, og alle sektorer ble rammet. Men tilbudet, særlig til de tunge brukerne, ble rammet for hardt. I tillegg ser vi av utviklingen at det er blitt flere brukere pr. ansatt og at det har kommet til brukere med større behov enn før. Det som er viktig nå, er å sørge for at vi gjør noe med dette.

– Burde ikke denne gruppen blitt skjermet for kuttene som kom i 2009? Er det riktig at bevilgninger til de svakeste skal kuttes på grunn av finanskrisen?

–Vi hadde kniven på strupen i 2009. Fylkesmannen truet med å legge restriksjoner på vår handlefrihet dersom vi ikke kuttet utgifter. Vi fikk to år på å rydde opp, og vi klarte det på ett. Det ville stått verre til, også for aktivitetstilbudet, om vi ikke hadde klart å rette opp økonomien. I de siste årene er rammene til aktivitetstilbud økt, men jeg innser nå at tilbudet er blitt dårligere. Det var ikke det vi ønsket.

– Høyres Yngve Brox mener denne utviklingen er et resultat av en villet politikk fra flertallet, og at dere heller har brukt alle pengene på barnehagedekning og nye skoler. Har dere sett bort fra de svakeste for å løse andre utfordringer?

–Vi må løse flere oppgaver samtidig. Skolene var så dårlige at de måtte utbedres, full barnehagedekning er viktig for store grupper. Vi er nødt til å prioritere pengene, men vi har aldri villet en utvikling som gir et dårligere tilbud til disse. Dersom dette er villet, så har Høyre og opposisjonen også villet det. Deres budsjettforslag de senere årene ville bare gitt noen få millioner kroner mer. Årsakene til at tilbudet er blitt dårligere er sammensatte, men nå skal jeg gjøre alt jeg kan for å gjøre det bedre på neste års budsjett.

– Det var en klage på tilbudet til Vibeke Johnsen som fikk fylkesmannen til å reagere. Tror du det finnes flere brukere som har fått dårligere helse fordi tilbudet ikke har vært godt nok?

– Jeg tror nok det er flere som henne, ja, sier Fagerbakke.