Lørdag gjensto bare sjarmøretappen.

Bystyrepolitiker for Høyre og drosjesjåfør Kjetil Utne (60), Trondheims svar på Gange-Rolv, er i mål (Norsk vikinghøvding og sagafigur som fikk tilnavnet fordi han var så stor at han alltid måtte gå til fots, underforstått at hesten ble for liten).

Det var 1. april i for han knyttet skoene, iførte seg en lett fritidsjakke og satte kursen mot Lade, nærmere bestemt Harry Borthens vei. Frem til valgdagen 14. september 2015 skulle han gå samtlige av Trondheims veier og gatestubber. Årsaken til at han startet på Lade, var at noen beboere ønsket å diskutere navn på en ny vei.

Egentlig skulle han ha startet vandringene i Krambugata og området ved Peter Egges plass, byens eldste bebygde del. I stedet ble innkomsten lagt dit lørdag formiddag.

Ferdiggått i mai

Allerede i mai, lenge før de 527 dagene frem til lokalvalget var gått, var oppdraget utført. – Jeg ble så ivrig at jeg ikke klarte å slakke av på tempoet. I sommer har jeg tatt det mer med ro.

- Hvorfor i all verden fant du på dette?

- Noen vil kanskje påstå jeg er litt sprø, men utgangspunktet var så enkelt som at jeg ville forsøke å komme i bedre form og gå ned i vekt. Det har jeg lykkes med. I forbindelse med valgkampen har jeg ikke hatt tid til å gå like mye. Derfor har fem kilo ekstra kommet snikende, men de skal bort igjen, sier Kjetil Utne.

- Legger du nå bort turskoene?

- På ingen måte. En annen årsak til at jeg valgte å oppsøke alle byens gater var å bli bedre kjent i byen, og ikke minst møte velgerne. Også det har vært en suksess. Hvis jeg nå blir gjenvalgt til bystyret, vil jeg første onsdag hver måned klokken 18 invitere alle som ønsker å diskutere noe med meg til en vandring med utgangspunkt i Rådhuset rundt i Midtbyen.

Lå i lavvo på Torvet

- Du har også tidligere gjort spesielle stunt foran et valg?

- Noen husker kanskje at jeg i 2007 la meg i lavvo på Torvet, også det for å komme nærmere velgerne.

Utne sier tankene flyr og han får nye ideer under vandringene. Ofte har han gått alene, men av og til sammen med andre. Det sammenligner han med en pilegrimsvandring.

- Praten flyr lettere når du er ute i frisk luft. Det blir noe helt annet å sitte rundt et møtebord.

Ut og møte folk

- Noen vil sikkert beskylde deg for at du som mange andre politikere først kommer ut for å møte folk når det stunder mot valg?

- Det er feil oppfatning. Politikere flest ønsker egentlig å møte velgerne året rundt. Det artigste jeg vet er å dra ut og snakke med vanlige folk om hverdagslige forhold.

På vandringene har Utne møtt folk på de forskjelligste steder. På Facebook har han fortløpende lagt ut tekst og bilder fra gater og veier han har gått. Der har han 600 – 700 følgere, og flere er ivrige diskusjonspartnere.

- Veier du ikke har gått?

- Jeg tror de eneste må ha vært Okstadbakken og Omkjøringsveien, der er det som kjent ulovlig for fotgjengere. Av og til jobber jeg som drosjesjåfør. Alle spaserturene har i så måte vært nyttig for å bli bedre kjent.

Suspekt raner

- Noen spesielle opplevelser?

- Jeg var i Bratsberg dagen etter et stygt ran på en eldre mann. På vei for å ta bussen til Midtbyen, kom en politimann inn om bord og ba meg følge med. Mine protester om at det var en time til neste buss, hjalp ikke. Det viste seg at et par beboere hadde funnet meg mistenkelig. De hadde fulgt etter meg i bil og ringt politiet. Jeg ble raskt sjekket ut av saken, og politiet kjørte meg til byen. Fint at folk bryr seg og passer på.

Av de 527 dagene regner Utne med at han effektivt brukte 215 dager på å tilbakelegge de 135 milene, fordelt på 1562 gater. Strekningene har vært på fra et par km til et par mil. Det hele kulminerte med at han «løp» eller gikk ti km under Trondheim Maraton.

Unngikk dørstokkmila

Han er blitt kjent på steder på Byneset og Jonsvatnet han ellers aldri ville ha oppsøkt. Dørstokkmila eksisterte aldri, i all slags vær og føre har 60-åringen vært ute og gått.

Utne innrømmer glatt at han var makelig og best trivdes i godstolen eller bak rattet i en bil. All gåingen har gitt ham et kick han tror vil vare. Til vinteren reiser han igjen til India, der han har vært en rekke ganger.

- Jeg har satt meg et nytt mål, jeg skal gå de 40 milene fra Kandapur til Bangalore i forbindelse med besøk på en barnerettsorganisasjon. Det blir i gjennomsnitt en par mil om dagen. Derfor må formen vedlikeholdes.

foto
Sett mye: Ifølge Kjetil Utne har han på sine vandringer sett detaljer på bygninger og naturområder han før aldri hadde laget merke til. Foto: Christine Schefte
foto
Vakker by: Kjetil Utne synes Trondheim er blitt en enda vakrere by etter at han har studert den til fots. Det er ikke stort man får med seg bak bilrattet. Foto: Christine Schefte
foto
I mål: Lørdag gikk Kjetil Utne Krambugata til Peter Egges plass. Foto: Christine Schefte
foto
Facebook: Bilder og opplysninger fra de fleste av de 1562 gatene er lagt ut på Facebook, der Kjetil Utne har 600 - 700 følgere. Foto: Christine Schefte
foto
Lastet ned: Appen Run keeper viser det meste om hvor og når du har gått. Foto: Christine Schefte