- Det er naturlig at det kommer noen muntlige reaksjoner. Russerne liker det nok ikke, men jeg tror ikke det er så viktig. Amerikanerne står tross alt på Værnes, ikke i Kirkenes, sier Bildt til Adresseavisen.

- Amerikanere på permanent øvelse i Norge tror jeg først og fremst ses som et naturlig innslag i norsk forsvarspolitikk, sier Bildt.

Nylig fortalte sjefen for det amerikanske marinekorpsets styrker i Europa, general Russel A. Sanborn at de gjerne ønsker å utvide aktiviteten i Norge og på Værnes.

- Ingen stor trussel mot Midt-Norge

Bildt er godt kjent med de pågående gigantinvesteringene i fremtidens kampflybase, Ørland hovedflystasjon. Han kjenner også godt til det norske kampflykjøpet, der Norge valgte amerikanske F-35-fly fremfor svenske Saab JAS 39 Gripen E på Ørlandet i dag.

Han tror likevel ikke at den militære trusselen mot Midt-Norge øker i vesentlig grad.

- Fra russisk side tror jeg de er langt mer opptatt av det som skjer lenger nord. Jeg vil tro de oppfatter denne oppbyggingen i Midt-Norge som relativt tilbaketrukket, sier Bildt.

Amerikanske marinesoldater fra rotasjonsstyrken på Værnes under skitrening på Selbuskogen. Foto: Håvard Jensen Haugseth

Mer komplisert bilde

Den tidligere svenske statsministeren, utenriksministeren og profilerte EU- og FN-representanten holdt tirsdag foredrag på Luftmaktseminaret på Luftkrigsskolen i Trondheim. Han snakket om en «Verden uten en global leder».

Bildt drar linjer helt fremveksten av en enighet om felles lover for handel under det Hanseatiske forbund frem til i dag. Han peker på at EU i langt større grad enn USA nå signaliserer et ønske om å fremme global handel og å stabilisere den globale verdensorden.

LES OGÅS: De frøs, mistet skiene og måtte bruke gaffa-tape for å holde utstyret

Bildet viser til at tonen i USAs sikkerhetsstrategier i dag er endret og isteden snakker om global konkurranse og forholdet mellom konkurrerende stater, der USA må hevde sin posisjon.

- Verden i endring

- Sikkerhet i Europa etter andre verdenskrig har i stor grad fremstått som en funksjon av alliansepolitikken og en avhengighet av USA når det gjelder ulike kapasitet, blant annet atomvåpen, sier Bildt.

Les Ukeadressa-reportasjen: «Krig er ikke noe vi tenker på. Men vi gjør det vi blir bedt om.»

Han viser til at USAs dominerende posisjon ikke lenger er så sikker i og med at Kinas økonomi vokser voldsomt. I 2035 er kinesiske forsvarsinvestering på linje med USAs. Sammen med at større deler av verden får tilgang til datanettverk og moderne teknologi endrer dette også maktbalansen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.