Betjentene ved lensmannskontoret blir nå en del av vaktsamarbeidet sammen med Stjørdal og de andre Værnesregion-kommunene, Selbu, Tydal, Meråker og Frosta.

- Dette betyr høyere beredskap enn før. Vi kommer til å ha folk på vakt i vårt område hele døgnet. Tidligere er det i stor grad blitt sendt folk hit fra Trondheim når noe skjedde utenfor kontortid, sier Hoås.

Vinn-vinn-situasjon

Hun forteller at Malvik tidligere kun hatt personell på jobb på dagtid og enkelte ettermiddager. I helger har politifolk fra lensmannskontoret vært avgitt til Trondheim. Der vil også personell fra det nye store vaktsamarbeidet være i helgene.

Hoås er sammen med stjørdalslensmann Marit Stigen klar på at den nye vaktordningen vil føre til mer personell og flere patruljer tilgjengelig i hele vaktregionen.

- Vi ser at vi kan bidra i vakt- og beredskapssamarbeidet. Det vil bli flere på jobb til enhver tid totalt sett. Det gjør det mulig for oss å være på stedet og gripe inn raskere med rett kompetanse, sier Hoås.

Høster erfaringer

Mens Stjørdal, Meråker og Frosta tilhører det som ennå er Nord-Trøndelag politidistrikt, tilhører Malvik, Selbu og Tydal dagens Sør-Trøndelag politidistrikt. Både Frosta-lensmann Atle Matre og Morten Kulseth, som er lensmann i Selbu og Tydal skryter av det velfungerende vaktsamarbeid, som i dag formelt er vaktregion sør i Nord-Trøndelag politidistrikt. Mandag ble det nye utvidede vaktsamarbeidet internt omdøpt til Værnesregionen.

- Vi har allerede sluttet å snakke om nord og sør, vi opererer allerede i tråd med det som vil bli Trøndelag politidistrikt, sier lensmann i Stjørdal, Marit Stigen. Hun er driftsenhetsleder, det vil i realiteten si sjef eller «regionlensmann», for de tre nordtrønderske kommunene i samarbeidet.

- For oss betyr dette nå at vi vil ha erfaringer og kunne si noe mer om hvordan vaktsamarbeidet det fungerer når det nye politidistriktet opprettes, sier Hoås.

Lang diskusjon

Mandag møttes lederne for fem lensmannskontorene som nå inngår i vaktordningen for å diskutere saken ved Stjørdal lensmannskontor. Endringen har også vært diskutert med kommunene i politirådet som ble holdt samme sted 27. januar i år

- Dette handler om å videreutvikle det vaktsamarbeidet vi har. Samarbeidet med Malvik er noe vi har diskutert lenge. Det startet i 2011, men den gang ble det ikke noe av det, sier Stigen.