Ved Trondheim – Voll er det hittil i januar målt 0,2 millimeter.

I Klæbuveien koster Bjørnar Pettersen i Trondheim bydrift sammen små hauger med støv, grus og løv.

Rett bak kommer kollega Jon Kristian Alsethaug med kostebilen.

- Vanligvis pleier jeg å kjøre brøytebil langs Fjellseterveien på denne tiden av året. Nå sitter jeg i en kostebil i sentrum. Skulle nesten tro det var vår og ikke vinter, sier Alsethaug og rister på hodet av værforholdene.

Selv om rengjøringen til forveksling ligner på vårpussen av byens gater, er ikke kostearbeidet helt likt.

- Om våren spyler vi med vann i tillegg. Nå nøyer vi med oss med tørrkosting. Det er for kaldt i været til å spyle.

I stedet for vannspyling kommer det en tankbil med saltlake både før og etter kostingen for å få størst mulig effekt med svevestøvet, sier kostebilsjåføren.

- Uvanlig med så lang periode uten nedbør

Trondheim Bydrift har også tidligere vintre kjørt feieprogram i boliggatene i de periodene hvor det ikke har vært snø, men vaktleder for vei, Erling Tøften, i Trondheim bydrift, synes årets vinter er meget spesiell.

- Vi har hatt to hovedutkallinger av brøytemannskap så langt i vinter. Ellers har hovedinnsatsen vært konsentrert om støvfjerning og støvdemping.

Det uvanlige er at perioden uten nedbør er så langvarig. Det gjør at vi er nødt til å tenke renhold og støvdemping på enda flere veistrekninger enn hovedinnfartsveiene og gatenettet i Midtbyen, sier Tøften.

Produksjonen av svevestøv, ørsmå partikler av asfalt, er størst langs innfartsårene til sentrum, men erfaringen viser at støvet også legger seg i de tilstøtende sidegatene.

- Så lenge det ikke kommer nedbør som kan dempe støvproduksjonen, sørger vi for kosting og legging av saltlake også i sidegatene, forteller Tøften.

Sist uke sto Kirkegata på kosteprogrammer. Mandag var det Klæbuveien og Magnus den gode gate som ble rengjort og tirsdag står Olav Kyrres gate og Klostergata for tur.

- Vi ser været an og planlegger kosting av sidegatene dag for dag. I motsetning til hovedinnfartsårene, som blir rengjort hver natt så lenge været er så tørt som nå, har vi ingen plan for videre rengjøring av sidegatene, sier Tøften.

Lesernes kuldebilder

Bli oppdatert på de siste værnyhetene: Gjør som 16 300  andre - følg VærAdressa på Facebook

Tørr januarstart gir tørt vær videre

Nedbørstatistikken viser at en tørr innledning av januar som oftest blir fulgt av en nesten like tørr andre halvdel av måneden.

I 1996, siste gang begynnelsen av året var rekordtørr, kom den første nedbøren 14. januar. Da måneden var over hadde det kommet 6,7 millimeter nedbør på Leinstrand og 5,3 millimeter nedbør på Byneset. Nedbøren utgjorde henholdsvis 6,7 og 5,3 prosent av det normale.

Selv om januar 1996 var knusktørr, var januar for 44 år siden enda tørrere.

Da målte Trondheim – Tyholt utrolige 0,8 millimeter nedbør i løpet av 31 døgn, 1,1 prosent av normalnedbøren for januar. Det er den tørreste januar som noen gang er målt i Trondheim.

Skal man dømme etter værutviklingen i 1972 og 1996 står Trondheim foran nok en rekordtørr januar.

Følg VærTorsten på Twitter

Ingen nedbør i varslene neste ni dager

Dersom prognosene fram til og med 20. januar viser seg å stemme, kan det se ut til at årets januar nærmest blir en blåkopi av 1972 og 1996.

Ifølge varslene til Meteorologisk institutt er det ingen nedbør i vente før tidligst i slutten av måneden.

Prognosene både for resten av uken og første halvdel av neste er like tørre som de elleve første dagene av måneden.

Stabil fralandsvind holder nedbøren unna. Det er bare indre strøk som kan få litt snø det neste døgnet. Ellers blir det oppholdsvær.

Melder snø i slutten av januar

Mens langtidsvarselet til Meteorologisk institutt går fram til 20. januar, strekker prognosene fra Storm seg ytterligere noen dager frem i tid.

Ifølge Storm er det nedbør i varslene både i 21., 22. og 23. januar, totalt rundt ti millimeter. Noe av nedbøren kommer som regn, mens det andre dager er snø i prognosene.

Prognoser så langt fram i tid er imidlertid meget usikre.

Skrur vi tiden tilbake til 1972 skjedde det ufattelige at tørken også fortsatte i februar. Trondheim – Tyholt fikk bare 1,6 millimeter, altså 2,4 millimeter de første 59 dagene av året!