- Alle disse punktene har vært debattert tidligere, sier leder av justiskomiteen, Per Sandberg (Frp) til adressa.no.

Han er til stede på politiets pressekonferanse etter fremleggelsen av 22. juli-rapporten. Sandberg har tidligere gått hardt ut mot kommisjonens sammensetning, men sier han er positivt overrasket over det han har hørt så langt.

Her kan du lese rapporten i sin helhet

- Det var ingen store overraskelser i rapporten, men det var en svært tydelig og klar rapport. Jeg er positivt overrasket over hvor detaljert de har vært og tror dette blir et fantastisk verktøy for oss i oppgaven med å bli bedre.

- Altfor naive

Sandberg påpeker at mange av punktene som rapporten kritiserer er ting han har tatt opp tidligere.

- Jeg har snakket om nødnett, samfunnssikkerhet og helikopterberedskap siden 1997. Jeg håper dette fører til at det endelig skjer noe, sier han.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid

Samtidig mener han at rapporten beskriver en ansvarsfordeling i Norge som vitner om voldsomt mye byråkrati.

- Vi har vært altfor naive. Nå må Stortinget ta tilbake ansvar og ledelse, sier han.

- Fravikende svar av politiet

Etter å ha hørt politiet svare på kritikken på pressekonferansen klokka 17.00 mandag ettermiddag, mente Sandberg at de gjerne kunne ha vært mer på hugget.

- Vi må vise forståelse for at politiet ikke har fått satt seg skikkelig inn i rapporten ennå, men jeg synes de er påfallende på defensiven. Politidirektøren vet veldig godt at han blir målt opp mot det han har sagt tidligere og de defensive og fravikende svarene bærer preg av det.

Sandberg reagerer også kraftig på at politidirektøren sier han ikke hadde kjennskap til terrorplanene.

- Han unnskylder seg med at han bare hadde vært i jobben i 14 dager. Det bekymrer meg veldig at vi kan ansette noen i en slik stilling som ikke har kjennskap til dette.

- Det må da finnes noen i politiet som kjenner terrorplanene, sier Sandberg oppgitt.

- Overbevisende jobb

Kollega i justiskomiteen, Jan Bøhler (Ap), fulgte også pressekonferansen med 22. juli-kommisjonen med stort engasjement.

- Det var dramatisk å høre på kommisjonens rapport. Jeg tenker på de pårørende og om noe kunne ha blitt gjort annerledes. Det ga et sterkt inntrykk, sier Jan Bøhler.

Han tror de pårørende føler lettelse av å få vite mer det som skjedde 22. juli.

- Jeg fikk svar på mye. Kommisjonen har gjort en overbevisende jobb. Det er en lettelse i alt det vanskelige og etter det jeg har hørt føler mange av de pårørende det samme. Mye av det som kom frem i dag må myndighetene ta innover seg, påpeker Bøhler.

Han bemerker at de 31 punktene kommisjonen konsentrerte seg om er vesentlige og gode.

- Jeg er enig i alle punktene, særlig når det gjelder ledelsesfokuset på sikkerheten. Det skal gå på skinner, og vi må ha operasjonsevne når det utenkelige skjer. Det er også et godt poeng at vi trenger en nasjonal operativsentral som kan koordinere bedre ved skarpe oppdrag. Vi får mye å jobbe med fremover, fastslår han.

- Hvilke konsekvenser tror du rapporten vil få for Norge?

- Jeg tror vi må innse at vi må skyndte oss å lære og følge opp de 31 punktene kommisjonen bemerket. Vi kan ikke la det dra ut. Handlingene må skje nå, fastslår Bøhler.