Mest heder fikk Adresseavisens journalister Kjerstin Rabås og Knut Okkenhaug for sin omfattende reportasje om arbeidsvilkårene ved Marienborg jernbanestasjon. Journalistenes undersøkelser slo fast at 86 arbeidere døde før pensjonsalder og ble belønnet med hovedprisen.

- Utrolig glad

Videre går reportasjen langt i å vise en sammenheng mellom de farlige løsemidlene som arbeiderne ble utsatt for, og deres tidlige død.

– Dette er journalistikk av ypperste kvalitet; lekkert presentert, balansert og kritisk, med bredt kildemateriale. Serien veksler mellom sjangre og plattformer, der alle tråder følges opp fra et enormt intervjumateriale, sto det i jurykjennelsen.

TIDLIGERE ANSATT - Jeg følte meg forgiftet

TIDLIGERE ANSATT: - Løsemidlene luktet som fransk prostitusjon

TIDLIGERE ANSATT: - Mange kolleger har dødd av kreft

Juryleder Fritz Breivik fortsatte hederen med å poengtere at det journalistiske arbeidet har fått videre konsekvenser. Han viste til at St. Olavs Hospital har igangsatt et større forskningsprosjekt, i tillegg til at mange av de berørte arbeidstakere nå kan søke erstatningskrav for det som tidligere var udokumenterte lidelser.

- Dette er den lille mannen sin kamp mot det store. Det har vært en utholdenhetstest hvor vi har møtt store utfordringer, blant annet med innsyn. Jeg er utrolig glad og takknemlig for denne prisen, jublet Kjerstin Rabås, sammen med Knut Okkenhaug etter mottakelsen.

Mye skjønn

Polarisprisen utdeles hvert år til mediebedrifter innen polariskonsernet. I år hadde 18 mediehus sendt inn totalt 123 bidrag. Ifølge Breivik var det sterk konkurranse om prisene.

Formidlingsprisen ble tildelt Adresseavisens sommerserie med navn «Trønder læll, sjø!». Journalistene Kristoffer Furberg og Sophie Bergesen Moen fikk skryt for sin flermediale tilnærming til prosjektet, og spesielt den interaktive språkquizen ble godt mottatt av juryen.

PRØV VÅR DIALEKTQUIZ: Skjønner du hva de sier?

Mer prisdryss

– Denne pakken om trønderdialektene har det meste. Sakene er artige, fantasifulle, identitetsskapende og uhøytidelige med gode caser og original presentasjon i flere kanaler, sto det i kjennelsen.

De ble også tildelt prisen for beste levende bilde, og ble dermed kveldens eneste dobbeltvinnere.

Årets lokalpris ble tildelt Catharina Morken i Avisa Sør-Trøndelag for hennes gravende arbeid mot det kommunale barnevernet i Orkdal. Adresseavisens Kim Nygård vant fotoprisen, for sitt bilde av en død moskus som ligger på et åpent naturlandskap på Dovre.

Kim Nygård vant fotoprisen for dette bildet. - Den døde moskusen i det åpne, store landskapet forteller en dramatisk historie på en stillfarende måte, sto det i juryens kjennelse. Foto: KIM NYGÅRD