Selv om statsminister Erna Solberg (H) har stått i Stortinget og bedt partiene om å stille opp til dugnad om innvandrings- og integreringspolitikken, sliter Høyre med å overbevise samarbeidspartner nummer én: Frp.

Da de parlamentariske lederne møtte til en slags sondering rundt asylpakken mandag kveld, satt flere av de andre partiene igjen med følelsen av at Frp ikke er interessert i noe bredt forlik.

Hos sentrale Høyre-politikere er oppfatningen at Regjerings-Frp og Siv Jensen selv er positiv til et samarbeid, men Frp-nestleder Per Sandberg sa allerede fredag at et forlik ikke vil gagne Frp.

Den første skikkelige pekepinnen om hva Frp i Stortinget faktisk mener, vil komme allerede onsdag ettermiddag. Da skal stortingsgruppen ta stilling til om partiet skal delta i nye fellesmøter med alle de andre partiene, slik de hadde mandag.

Sandberg: – Vi må få flertall for innstramninger

Partinestleder Per Sandberg sier tirsdag til Aftenposten at det er greit om de andre partiene vil være med på en enighet, men:

- Det er ikke nødvendig med noe bredere forlik enn at vi får flertall for våre innstramninger. Utgangspunktet vårt ligger i tilleggsnummeret (asylbudsjettet), det må bli like stramt som det, eller strammere.

- Strammere?

- Ja, jeg ser at det kan være rom for det. Jeg registrerer at de andre partiene flytter seg for hver dag som går, sier Sandberg.LES OGSÅ: Sjokkregning for barneflyktningene

Usannsynlig med en Syria-løsning

Da Høyre i vår ble enige med støttepartiene, Ap, Sp og MDG om å ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av tre år, stilte Frp seg utenfor.

Det er trolig ikke mulig denne gangen.

- Kan det igjen oppstå en situasjon der Høyre fortsetter å forhandle med de andre uten dere?- Det tviler jeg sterkt på.

- Dersom det likevel skulle bli etablert et forlik om en asylpolitikk dere ikke er en del av?- Det tror jeg ikke kommer til å skje, men da har vi ikke noen grunn til å være i regjeringskvartalet lenger, konstaterer Sandberg.

I Høyre, ønsker parlamentarisk leder Trond Helleland fortsatt et bredt samarbeid med flere partier enn bare de borgerlige.

- Jeg tror det er viktig med en bred oppslutning om politikken som skal føres. Hvis dette vedvarer, har vi behov for for en enighet som strekker seg lengre enn neste valg, sier Helleland.

LES OGSÅ: Sjokkregning for barneflyktningene

Hvem det var som startet?

Usikkerheten kommer samtidig som de borgerlige partiene tirsdag gikk inn i forhandlinger om 2016-budsjettet.

Inn i samtalene tar Frp og KrF med seg et debattklima på frysepunktet, etter noen dager med svært harde ordvekslinger mellom «samarbeidspartiene».

Det tok av før helgen da Per Sandberg i Aftenposten sa at et bredt forlik er unødvendig, fortsatte da tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik gikk ut og sa at Frp burde overkjøres i asylpolitikken og ikke inkluderes i et forlik.

Det erklærte nåværende KrF-leder seg uenig i da det var en slags sonderingsrunde mellom de parlamentariske lederne på Stortinget om asylpakken mandag kveld.

Anklager om «godhetstyranni»

Men imens hadde landbruksminister Sylvi Listhaug slått til mot «godhetstyranniet», Carl I. Hagen hadde sagt at «nok er nok» og Frp-nestleder Per Sandberg kom på sine Facebook-sider med kraftig kritikk mot «støttepartiet» KrF.

Sandberg reagerte på at avisen Klassekampen hadde publisert en sak om at et flertall av fylkeslederne i KrF er villige til å gå utenfor Frp for å få til en asylpakke. Kunne de ikke bare bytte side?

«Kan ikke bare KrF ta skrittet? Inngå «ekteskap» med Ap og venstresiden nå, rett å slett respektere velgerne. Eller er det for mye forlangt, selvfølgelig er det for mye», het det i Sandbergs post.

Facebook-kommentarene på Sandbergs side var enda klarere. Der ble det snakket om KrF-leder Knut Arild Hareide som «quisling» og «landssviker».

Det var i denne dårlige atmosfæren forhandlingene startet.

Sandberg om oppgjøret med KrF:

Sandberg tar avstand fra beskrivelsene, men legger ansvaret for den dårlige stemningen på KrF.

- Dersom alt med oss er så elendig, bør de heller orientere seg dit de tror de kan bli lykkelige. Men jeg legger merke til at hverken Hareide eller Hans Olav Syversen er på Ap-sporet til fylkeslederne i partiet, sier Sandberg. Han sier oppfordringen om å skifte side var skrevet med «glimt i øyet».

Sandberg spør seg om dette:

- Hva er det som gjør at KrF alltid ser splinten i vårt øye, men ikke bjelken i sitt eget. Våre fylkesledere er også frustrerte og irriterte, men de er lojale og holder munn. KrF, derimot, er nesten daglig ute med trusler om brudd.

- Ikke noen god start

KrF-leder Knut Arild Hareide ville ikke bidra ytterligere til striden og henviste til Syversens uttalelser da Aftenposten ba ham om å karakterisere forhandlingsklimaet.

– Det blir ikke noen god start med slike kommentarer, sa KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen på vei inn til i statsrådssalen.

Det andre regjeringspartiet, Høyre, prøver å roe gemyttene.

- Jeg ønsker og håper at vi nå kan konsentrere oss om forhandlingene, og håper ingen i Høyre bidrar til å forsure stemningen, sier Trond Helleland.

Knapt om tid

Det er bare ti dager frem til partiene etter planen skal flagge sine endelige synspunkter og der eventuelle forlik skal være klare. Tilfeldigvis er det den internasjonale «ulykkesdagen» – fredag den 13. november.