Okea får 100 millioner i forsikringsoppgjør

Det trønderske oljeselskapet er ett av fem selskaper som mottar totalt to milliarder kroner i det første forsikringsoppgjøret fra skandaleplattformen Yme.

Erik Haugane (t.v.) og Ola Borten Moe er henholdsvis administrerende direktør og kommersiell direktør i oljeselskapet Okea. Nå får selskapet 100 millioner kroner i forsikringsoppgjør. 

Saken oppdateres.

- Til dagens drift er dette et veldig bra bidrag. Det kommer jo godt med. Det er et greit forlik. Vi visste det kunne bli et positivt utfall i forsikringssaken da vi kjøpte 10 prosent av Yme, sier administrerende direktør i Okea, Erik Haugane, til Dagens Næringsliv.

Oljeplattformen ble satt ut på Yme-feltet i 2011, til tross for store mangler. Allerede året etter ble det klart at den skulle skrotes, blant annet på grunn av sprekker i bærestrukturen.

LES OGSÅ: Tror på ei framtid i oljeindustrien

LES OGSÅ: Regnskapsføreren gikk inn med penger i sjokoladefabrikken

Har tjent penger på Yme

Oljeselskapet SBM Offshore får omtrent halvparten av de to milliarder kronene, mens fire andre parter får resten på deling. Disse partene er Repsol (60 prosent), Lotos (20 prosent), Kufpec (10 prosent) og Okea (10 prosent). Med sine 10 prosent får Okea utbetalt omtrent 100 millioner kroner i forsikringspenger.

- Vi kjøpte andelen i Yme billig, for langt mindre enn 100 millioner kroner. Vi er de eneste så langt som har tjent penger på Yme, sier Haugane til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Frykter for et renovert Ocean Space Centre istedenfor et nytt

Sliter med å hente ny egenkapital

Okea-gründerne Ola Borten Moe og Erik Haugane ønsker å hente inn tre milliarder kroner for å finansiere Okeas kjøp av deler i oljefeltet Gina Krog i Nordsjøen. De har lenge slitt med å hente inn ny egenkapital, og nå forteller Haugane at sommerferien går utover arbeidet med å samle inn disse pengene.

- Nå er det ferie og da går det tregt. Ingen beslutningstagere er operative. Det går sakte å hente inn penger. Men vi har flere planer, avhengig av hvor mye penger vi får inn. Man må tilpasse aktiviteten, etter de midlene man har, forklarer han til Dagens Næringsliv.

Okea har foreslått en forenklet løsning på utbygging av Yme-feltet for de andre partene. Haugane mener det viktigste for selskapet nå er at denne løsningen følges.

Partene på Yme-feltet krever totalt 10 milliarder kroner fra forsikringsselskapene. Etter dette forliket kan selskapene få utbetalt enda større beløp fra forsikringsoppgjørene neste år.

LES OGSÅ: Kritisk til norsk oljeleting i Barentshavet

På forsiden nå