Også for 2015 ligger NTNU på topp i tilfredshet med studiet sett under ett, men variasjonene innad er store.

På Studiebarometeret for 2015 får NTNU totalkarakter 4,2 av 5 oppnåelige når studentene gir lærestedene sin dom. Universitetene i Oslo og Bergen følger like bak.

Av NTNUs fusjonspartnere ligger Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Sør-Trøndelag best an (4,1), fulgt av Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Ålesund (3,9). Mens NTNU beholdt stillingen fra tidligere år, klatret alle de tre fusjonspartnerne litt i 2015.

Høgskolen i Nord-Trøndelag er godt plassert med 4,1. Da står det dårligere til med Hints fusjonspartnere i Nord universitet. Universitetet i Nordland scorer bare 3,8 og Høgskolen i Nesna ligger på bunnen med 3,3.

Arkitektene jobber hardt

NTNU-studentene jobber i gjennomsnitt over to timer mer enn andre, men variasjonene er store. De klart mest arbeidsomme er arkitektstudentene som til sammen bruker 48 timer i uka på fag. Tannlege- og medisinstudenter, politi-, fysikk- og bygningsingeniørstudenter ligger også høyt.

I den andre enden av skalaen ligger studentene på språkfag, pedagogikk og sosiologi, historisk-filosofiske fag, mediefag og idrett. Disse bruker mindre enn 30 timer på fag i uka.

Den norske gjennnomsnittstudenten jobber 35,1 timer med fag, og åtte timer i lønnet arbeid.

Positivt for sivilingeniørene

Mens ingeniørstudiene scorer under gjennomsnittet på tilfredshet på landsbasis, befinner sivilingeniørstudentene seg godt over.

Blant de mest tilfredse er studentene på industriell design, ingeniørvitenskap og IKT, datateknologi og energi og miljø. Ingeniørstudenter generelt bruker 35 timer i uka på studiene, sivilingeniørstudentene legger ned nærmere 41 timer.

Hos fusjonspartnerne er tilfredsheten god ved Hist (4,1), mens høyskolestudentene i Ålesund og Gjøvik er litt mindre fornøyd.

Lærerstudenter ikke helt fornøyde

Lærer- og lektorutdanninger scorer under gjennomsnittet i tilfredshet. Studentene er ikke helt fornøyd med hverken undervisning og veiledning eller medvirkning. Lærer- og lektorstudenter ligger lavt på tidsbruk på studiene.

På økonomifeltet kan masterstudiet i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Nord-Trøndelag notere seg for en plass i toppsjiktet på tilfredshet.

God fornøyd i snitt

Generelt er norske studenter godt fornøyd med sitt studieprogram. Best scorer yrkesrelevansen, mens studentene er minst fornøyd med medvirkning, undervisning og veiledning. Selv om NTNU scorer godt på tilfredshet, mener studentene at universitetet har et klart forbedringspotensial på tilbakemeldinger og medvirkning. Masterstudiet i sosialantropologi kommer ut med den svake karakteren 2 i medvirkning. Master i kjemi, sosiologi, marin teknikk og geologi ligger også på to-tallet.

"Trøsten" får være at medvirkning ikke teller mest for studentene. For dem er det viktigst hvor engasjerende og motiverende studiet er. Der scorer studieprogrammene adskillig bedre.

Fornøyd rektor

- Vi er svært fornøyd med resultatene i Studiebarometeret. Det pågår et omfattende og viktig arbeid med studiekvaliteten i NTNU, og det er flott å se at dette arbeidet gir positive resultater, sier prorektor for utdanning Berit Kjeldstad i en pressemelding.