I dag avsa Oslo tingrett dom i saken. Den bekrefter Utlendingsnemndas (UNEs) avslag på familiens søknad om å få bli i Norge.

- Det er beklagelig at vi har en slik situasjon. Det er ikke i samsvar med barnekonvensjonen, sier søstrenes advokat Arild Humlen til adressa.no

Familien saksøkte staten i forsøk på å få opphevet utvisningsvedtakene fra 2010 og 2013 som førte til at de ble hentet av politiet hjemme i Namsos og transportert ut av landet i juli i fjor.

Falsk identitet

Siden utvisningen har familien oppholdt seg i en flyktningleir i byen Irbid i Jordan. Et område ved grensen mot borgerkrigsrammede Syria, som av amerikanske myndigheter betegnes som svært utrygt.

Årsaken til at familien ble utvist var at faren løy om opphavet. Han hevdet han kom fra Vestbredden og ikke Jordan da kom til Norge tidlig på 2000-tallet. Utlendingsmyndighetene mener familien derfor ikke har behov for beskyttelse, og har i sitt avslag påpekt at de har oppholdt seg ulovlig i Norge. Av jentene er Nora (6) og Sara (9) født i Norge. Bayan (11), Israe (14) og Mona (17) hadde vært her i elleve år da de ble kastet ut i fjor sommer, mens Gofran (19) og Doaa (21) kom i 2010.

Holdt sterk appell

Under rettssaken i Oslo tingrett 20. og 21. oktober forklarte fire av jentene på telefon fra den norske ambassaden i Amman. Sterkest inntrykk gjorde Bayan (11), som var bare ett år da hun kom til Norge. Ingen av de syv jentene går på skole, og får knapt lov til å gå utenfor døra i flyktningleiren i Irbid sørvest i Jordan, der familien nå bor.

– Jeg har veldig lyst til å gå på skole, men kan ikke fordi jeg ikke kan skrive eller lese arabisk. Jeg har ikke noen venner her. Alt jeg gjør er å sitte inne og leke med iPaden, sa Bayan.

–Det kommer an på dere om vi kan fortsette med vår utdanning. Dette er vårt eneste håp, lød 21-årige Doaa sin sluttappell i retten .

- Sjokkerte

- Vi er litt sjokkerte. Det vi håpet på var en mellomløsning der for eksempel noen av jentene fikk lov å bli i Norge, sier støttegruppas talsmann Jørgen Hoffman til adressa.no.

Han antydet overfor adressa.no før rettssaken startet at de også var forberedt på en dom i jentenes disfavør etter den mye omtalte Neda-saken tidligere i år.

Støttegruppa har vært svært kritisk til statens behandling av familien. De har hele tiden hevdet at jentene er å anse som helt norske, til tross for opphavet.

- De er vant til å plukke blåbær, hoppe på trampoline og springe fritt rundt. Det er overgrep å la dem sitte innestengt i et hus i Jordan, sa Liv Aalberg til adressa.no i forbindelse med rettssaken.

- En vederstyggelighet

Familiens advokat Arild Humlen har i forbindelse med saken vært kritisk til at staten har endret begrunnelsen i utvisningsvedtaket etter at stevningen ble fremmet. Han håpet retten vil slå ned på dette.

– Å fylle på med en bedre begrunnelse etter at vedtaket er fattet er en forvaltningsmessig vederstyggelighet, sa Humlen til adressa.no under rettssaken.

Da adressa.no snakket med ham fredag ettermiddag etter at dommen forelå hadde han ennå ikke fått diskutert en eventuell anke med sine klienter.

Advokatfullmektig Jørgen Christian Stabel, fra advokatfirmaet Kluge, førte saken på vegne av regjeringsadvokaten. Han har avvist å kommentere saken overfor adressa.no både før og under saken. I sitt sluttinnlegg overfor tingretten krevde han UNE og staten frifunnet. «Det foreligger ikke feil i saksbehandlingen, og at eventuelle feil uansett ikke har virket inn på avgjørelsene», het det i innlegget.

-Vi konstaterer at retten fant vedtaket vårt fullt ut forsvarlig og i orden, og at vi fikk støtte for vårt juridiske syn på alle punkter. Det hadde vi også forventet, sier seksjonssjef Hanne Bjerkan Johnsen i Utlendingsnemnda til adressa.no.