11. desember ble 169 asylsøkere flyttet fra akuttmottaket på Stav hotell i Malvik kommune etter bekymringsmeldinger fra frivillige og helsepersonell.

Nå vil eieren av hotellet, Francis Stückrath Hay, åpne permanent asylmottak i butikksenteret Sagtunet i Oppdal. Hay har også søkt om å få drive mottak med opptil 236 plasser i Øvre Flatåsvei 14 B i Trondheim.

Det går fram av en oversikt Utlendingsdirektoratet (UDI) sendte ut onsdag kveld. Sagtunet er en av 18 søkere i den siste utlysningsrunden for permanente mottaksplasser i Midt-Norge.

Asylmottaket på Sagtunet i Oppdal kan få opptil 118 plasser, og skal drives av Hays heleide selskap Pelican Invest AS. Bygget huser i dag flere butikker, et treningssenter og en gruppe fysioterapeuter.

Mener rammene var for dårlige

Kommunelegen i Malvik sto fram som en av de fremste kritikerne av Hays akuttmottak på Stav hotell.

«Stav hotell har nok i noen grad kompensert for kritikken som er fremført av mange i løpet av den måneden som har gått. Men fortsatt var det etter mitt skjønn altfor dårlig på en rekke områder. Når direktøren henviser til hotelleieren som svar på kritikken, så sier vel det noe om hvor denne kritikken hører hjemme, og hva slags rammer de har fått å arbeide etter», skriver Eilertsen i en e-post til Adressa.no.

Francis Hay har ikke svart på mediehenvendelser siden asylsøkerne ble flyttet fra Stav. Adresseavisen har torsdag gjort et nytt forsøk på å få kontakt med ham, men Hay har ikke besvart henvendelsen.

Bekymret ordfører

Oppdal-ordfører Kirsti Johanne Welander (Ap) liker ikke tanken på at Stav og Sagtunet har samme eier.

- Det er klart det bekymrer meg. Da jeg leste i Adressa om det som skjedde på Stav, tenkte jeg at jøss, så heldige vi er i Oppdal. Vi har også akuttinkvartering for nesten 180 asylsøkere. Der er vi i tett kontakt med driveren, frivillige går ut og inn, frukt og te står framme hele tida, og beboerne får lage den maten de selv vil på kjøkkenet, sier hun.

- Ut fra det jeg har lest i avisa, tror jeg nok de som kom til Oppdal opplevde det ganske annerledes enn de som kom til Stav, framholder ordføreren.

- Stiller likt med alle andre

Kommunikasjonsrådgiver Tove Cecilie Fasting i Utlendingsdirektoratet i Midt-Norge sier Hay stiller likt med alle andre søkere, til tross for at det gikk galt på Stav.

- Det vi hadde på Stav var en avtale om akutt innkvartering, som innebar de skulle ha en seng, tak over hodet og tre måltider om dagen. Det har de fått. Samtidig har ikke forholdene vært ideelle på Stav, blant annet på grunn av plasseringen. Beboerne har ikke hatt noen steder å gå, og det finnes ingen lekeplass for ungene, sier hun.

- Men når det gjelder nye mottak, som for eksempel Sagtunet på Oppdal, må vi vurdere om søknaden oppfyller kravene til bygningsmasse, brannsikkerhet, ansattes kompetanse, og så videre. På Stav var det snakk om en akutt innkvartering. Det stilles helt andre krav til et permanent mottak.

- Det er altså ingen ulempe for søkeren at han også eier Stav?

- Nei. Alle søknader blir vurdert likt, understreker Fasting.

Kommuneoverlege Guttorm Eilertsen i Malvik mener forholdene ved akuttmotaket på Stav hotell var kritikkverdige. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen