Denne saken er en del av serien «Unge ledere under 40». Har du tips til personer vi bør omtale? Tips oss på redaksjon@steinkjer24.no.

______________

Kokken Christer Oksvold er daglig leder på restauranten Chef Mathall som ligger i hjertet av Steinkjer.

Den driver han sammen med Dan Sverre Høin Hanssen.

Med fem faste ansatte og én kokkelærling, tilbyr de en bred meny med alt fra smørbrød og salater, til burgere, kjøtt, pizza og fisk. De serverer selskaper, konfirmasjoner, bryllup og bedriftsmiddager.

Visste tidlig hva han ville bli

Foreldrene arbeidet på Nortura da han vokste opp. Og med farfar som drev kjøttproduksjon og slakteri i kjelleren som nærmeste nabo, forsto han tidlig at han skulle gå matveien på et eller annet vis.

– Jeg er blitt foret med alt fra hvordan man stykker opp et dyr til hvordan man lager spekemat og kjøttpølser, sier han.

– Så det er kommet inn med morsmelka kan du si, legger han til mens han ler godt.

Lang fartstid

Det var med andre ord enkelt for Christer å velge yrkesretning. Etter to år på kokkelinja på Steinkjer videregående, begynte han som kokkelærling i 2008 på Grand hotell i Steinkjer.

Der ble han til sammen i åtte år, med et lite avbrekk et halvt års tid på Rica Hell.

– De siste to årene på Grand var jeg soussjef. Så på Grand fikk jeg virkelig gått stigen, sier han.

Christer gikk gradene før han startet restaurant selv. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

– Jeg jobbet som lærling, så kokk, også arbeidet jeg som servitør og tok nattevakter i resepsjonen, legger han til.

Det var på Grand han møtte Dan Sverre. Han var kjøkkensjef da Christer kom tilbake fra Rica Hell, og sammen ønsket de å starte noe helt eget.

Ferskeste fisken i Steinkjer

Og i 2016 fikk de det som de ville, da de åpnet mathall og lunsjsted i Fyrgata 3. Her kunne de tilby et stort utvalg lokale varer, som mel, oljer, kaffe, kjøtt og fisk.

– Vi hadde den ferskeste fisken i byen akkurat da. To-tre ganger i uken kjørte vi klokken fire om morgenen ut til Osen. Der hentet vi fisk som lå klar i disken til vi åpnet klokken ti.

Mathallen i Fyrgata holdt de gående til 2019, til de flyttet til Kongens gate, der de holder til nå.

I tillegg til kun mathall og lunsjsted, begynte de her med restaurant. For det var jo det som var drømmen for de to restaurantkokkene fra Grand hotell.

Konkurs

Likevel har det ikke alltid gått på skinner. Drøye fem måneder etter oppstart i Kongens gate, gikk de konkurs.

– Det var noe av det verste jeg har vært med på, fordi vi hadde jo ti ansatte. Fra å kunne tilby de jobb én dag, til ingenting neste dag. Verken lønn eller jobb.

– Hvorfor tror du det gikk som det gikk?

– Jeg tror det var en blanding av at vi ønsket å ha såpass bra service med mange på jobb samtidig, og at det ikke kom så mange besøkende. Der en plass krasjet det.

Her er Christer i egen restaurant. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Men kokkene lot ikke konkursen være enden på visa, og bestemte seg for å prøve på nytt.

Og siden har de ikke sett seg tilbake, selv etter to år med pandemi.

– Vi har jo nå etter seks års drift, endelig kommet inn i bybildet. Vi tror vi har begynt å finne plassen vår, folk vet hvem vi er og hvor vi er.

Hatt en enorm læringskurve

Med konkurs og to års pandemi, forteller Christer at han har hatt en bratt læringskurve, han ikke ville vært foruten.

– Jeg er jo kokk, så da lager du mat og setter menyer. Men når du starter for deg selv, skal du plutselig kunne alt. Det er jo ikke kun råvarene på tallerkenen, det er alt hva som koster rundt den tallerkenen, sier han.

– Og helt ærlig, kunne vi ingenting om det, legger han til.

Blid og omsorgsfull leder

Men selv med turbulente år bak seg, fremstår Christer som lite stresset. Han virker som en blid og omgjengelig mann, som har hjerte for sine ansatte.

– Jeg tror jeg er en grei leder å ha med å gjøre. Jeg prøver å møte mine ansattes behov, og har de problemer, må de gjerne komme til meg å snakke om det. Jeg ønsker å hjelpe til.

Det er også viktig for Christer å kunne det meste om sin egen bedrift, og å være til stede.

Dermed blir det lange arbeidsdager, gjerne ti timer – på en kort dag.

Men med samboer og to bonusbarn hjemme, håper han på å kunne korte ned på skiftene etter hvert.

Og tar han seg fri, er det fortsatt maten som er i sentrum. For skal han se på tv – går det helst i mat der òg.