Alle veggplatene måtte rives og et vindu skiftes grunnet en fuktskade i et nysolgt hus. Huset ligger på Charlottenlund i Trondheim, og ble i 2020 overdratt for i overkant av tolv millioner kroner.

Tre måneder etter salget, leide de to kjøperne inn en takstmann til å befare huset. Takstmannen fant malingsskjolder på et glassoverbygg. Kjøper var redd malejobben var et forsøk på å dekke over en skade.

Dårlige lister

Kort tid etter befaringen, oppdaget kjøper kondensvann på rutene. Mikrobiell vekst ble påvist på veggflatene under vinduene.

Takstmannen konkluderte med at skaden skyldtes kondenslekk ved at fukt innenfra lekker opp i de kalde glassene og avkjøles. Ifølge takstmannen hadde problemet vært der siden overbygget kom på plass. Gummilister skal ha vært så mangelfullt montert, at de aldri tettet rundt vinduene.

Han hadde vært i huset flere år tidligere, da selgeren fortsatt bodde der, og ble gjort oppmerksom på problemer med glassoverbygget.

Strengere lov

Takstmannen konkluderte med at alle veggplatene i rommet måtte rives. I tillegg måtte et vindu skiftes. Selgerens forsikringsselskap avviste å betale noe som helst og saken endte i retten. Kjøperne krevde cirka en kvart million kroner i prisavslag.

Selgeren påpekte at huset ble solgt «som det er» og hevdet det ikke var tegn til skade under malejobben før salget.

Takstmannen vitnet i retten og kalte kondenslekkasjen vesentlig. Retten peker også på at kjøperne oppdaget tegn på mikrobiell vekst kun uker etter innflytting, og malingsskjolder som dekket synlige skader.

Hadde boligen blitt solgt i år, ville en ny og strengere versjon av avhendingsloven vært gjeldende. Selger kan ikke lenger selge boligen «som den er» med generelle forbehold.

Noman Asghar Ali fra forsikringsselskapet Help representerte kjøper i rettssaken. Han er veldig fornøyd med dommen.

– Jeg håper endringene i avhendingsloven med den nye forskriften til loven gir bedre tilstandsrapporter, så flere forhold blir avdekket før salg. I tillegg har man ikke dette «solgt som den er» forbeholdet lengre, så det blir lettere for kjøper å få gjennomslag for sine krav, sier han til MN24.

Dommen er ennå ikke rettskraftig og kan bli omgjort.

– Vi ser at retten er uenig i de saksøktes vurdering av saken. Vi har ikke tatt stilling til om dommen skal ankes enda, men vil ta en grundig vurdering av dette innen ankefristen, kommenterer Elisabeth Danielsen Bogen.

Hun er operativ leder av Claims Link, som representerte selger og forsikringsselskapene hans.

Fikk prisavslag

Etter en samlet vurdering av bevisene, kom retten frem til at selger kjente eller måtte kjenne til de fuktskaden.

– Ser man den korte tiden som gikk fra overtakelse til skade ble synlig i sammenheng med at kondensproblemene alltid har vært til stede og vært vesentlige, at glassoverbygget ble diskutert på befaring [før salget] og at selger relativt kort tid før salget malte over det aktuelle området, mener retten beviskravet er oppfylt, står i dommen.

Retten antar også at kjøperne ikke ville overtatt huset hvis de hadde kjent til skaden på forhånd. Kjøperne vant saken og er tilkjent 192 169 kroner i prisavslag.

MN24 har rettet henvendelser til selgers advokat og foreløpig ikke mottatt tilbakemelding.

Faresignal

Glasskonstruksjoner kan skape fuktutfordringer, forteller Carsten Henrik Pihl. Han er forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseiernes Landsforbund.

– Der de er festet, er det lekkasjefare. Fordelen er at man ser en lekkasje utenfra fort. Vinterhager brukes mye til planter, og da vil fukt være en utfordring. Det bør være mulig å lufte ut disse konstruksjonene, sier han.

Pihl sier dagens bygg er veldig tette og må ventileres. Mangelfull ventilasjon kan gi fuktskader.

– Dugg kan være et varsel om dårlig ventilasjon. Fukt i karmer, fukt på vinduer og svertesopp er viktig å følge med på. Det gjelder ikke bare ved glass, forteller han.

Huseiernes Landsforbund har merket en økning i antall henvendelser om fuktskader. Særlig fra folk bosatt sør for Dovre, hvor strømmen er dyrere.

– Folk skrur ned temperaturen. Dermed fungerer ventilasjonen dårligere, og problemer kan oppstå, forklarer Pihl.