HALTDALEN: – Vi vet at vi står foran utrolig mye arbeid, men også mye moro, sier Ragnar Harper (46).

Han kikker på kona og medeieren, Siri Ann Harper (45), når han sier det.

Utvekslingen av blikk dem i mellom avslører at dette har de snakket mye om. Hvorfor de gjør det. Hvorfor de følger drømmen. De forstår at mange vil betrakte dette som noe i nærheten av galskap. De gjør det likevel. Selv om det blir mange tak og lange dager.

Begge deler: Siri og Ragnar Harper kunne fortsatt livet i trygge og krevende jobber i en av verdens største bedrifter. De har i tillegg tatt på seg å drive et fjellhotell. Foto: Terje Svaan

Nordpå Fjellstue

Det ligger voksne mengder snø på bakken i 600 meters høyde i slutten av mars, men det regner den dagen Adresseavisen er på besøk i fjellområdet nord for Gauldalen og sør for Selbu og Tydal. Her er Nordpå Fjellstue, og i døren venter vertskapet og eierne: Siri Ann Harper (45) og ektemannen Ragnar Harper (46).

Ikke mange ved sine fulle fem kjøpte et serverings- og overnattingssted midt i den verste koronanedstengingen, men det gjorde altså Siri og Ragnar. Mer om det senere.

Drømmestart: Det er på flere enn en måte langt fra Jakarta til Haltdalen, men det var i Indonesias hovedstad at drømmen om et sted som Nordpå startet. Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Drømmen ble født i Jakarta

Drømmen om å eie og drive et sted som Nordpå ble ikke født her i et tynt befolket trøndersk fjellområde, men av alle steder i Indonesias hovedstad Jakarta. På den andre siden av jorden og mye lenger sør.

– Vi hadde en drøm om noe slikt som dette, sier Ragnar, mens han peker rundt seg på fjellhotellet han kjøpte i slutten av 2020.

– Det var først noen år etter at vi flyttet hjem til Trondheim at Nordpå dukket opp. Da stedet ble annonsert til salgs, dro vi og kikket på det. Siden har vi vært her, sier Ragnar Harper.

Nygammel: Gårdsbruket som bokstavelig talt er fundamentet for Nordpå Fjellstue er nesten 200 år gammelt. Fasaden som møter gjestene forteller om mange runder med påbygging og ombygging. Foto: Terje Svaan

Glad for bredbånd

Han har jobbet i IT-bransjen i mange år, og det har også Siri. Begge er faktisk ansatt i Microsoft, og når paret har et pusterom mellom ti tusen ulike gjøremål med gjester, setter de seg ned og jobber for Microsoft. Digital produksjon i omgivelser som er alt annet enn digitale.

– Vi hadde ikke gjort dette uten fast jobb og inntekt. Det gir oss sikkerhet for at vi har inntekter også i rolige perioder, sier Siri Harper.

Ragnar legger til at det er veldig bra for dem at det går fiberkabel med bredbånd og internettilknytning selv her oppe på fjellet på det som i utgangspunktet var en gammel gård. Gården er fra 1829, og Nordpå har vært et overnattingssted siden 1948.

Konsertarena: Langt opp på fjellet i Haltdalen er en konsertscene. Sist lørdag samlet Frode Alnæs fullt hus på Låven på Nordpå. Foto: Ragnar Harper

Konsert med Frode Alnæs

Vertskapet er usikre på om det er Microsoft eller Nordpå som er hovedjobben, men det de vet er at to dager etter intervjuet skal de ta i mot gjester som kommer til fjells for å spise god mat, oppleve ro og fred og gå på konsert med Frode Alnæs.

Senere i år står blant andre Tre Små Kinesere, Henning Kvitnes og Charlotte Audestad på programmet på Låven på Nordpå.

Tilbehør: Ragnar Harper gleder seg over at fjellhotellet har sin egen konsertsal, som også blir brukt til flere andre formål. Foto: Terje Svaan

Ukrainsk aften

Langt fra folkeskikken er det på Nordpå konsertsal, angivelig med strålende akustikk, for inntil 160 tilhørere. Salen brukes også til bryllup, møter, eller som kvelden før Adresseavisen var på besøk, ukrainsk aften, der overskuddet gikk til krigens ofre i Ukraina.

Det å tilby ro og fred, møtested og lokalmat og fjell er hovedsatsingen, ved siden av det kulturelle.

Kjøkkensjefen: Maxim Parv fra Estland er kjøkkensjef på Nordpå, mens konditorvarene lages av hans kone, Magdalena Zaba fra Polen. Foto: Terje Svaan

Var helt grønne

– Vi skal stå på tre bein: Konserter, privatturisme og bedrifter som kommer hit for møter og aktiviteter, sier Ragnar.

Han og kona har god greie på informasjonsteknologi, men var helt grønne på de små og veldig mange detaljene som i sum blir et overnattings- og spisested på fjellet.

– Vi både visste og visste ikke hva vi gikk til da vi overtok Nordpå. Det vi vet etter halvannet år er at de er utrolig morsomt. Dette er drømmen, sier Siri, Harper.

Snadder: God og lokal mat skal være er en viktig del av opplevelen på Nordpå. Foto: Terje Svaan
Signaturrett: Gøkburger er Nordpås signaturrett. Alt på serveringsfjøla er laget av råvarer som er produsert og foredlet i Røros-regionen. Foto: Terje Svaan
Den eldste delen av Nordpå Fjellstue er tømmerkassen fra gårdsbruket som ble bygd på 1820-tallet, og som er grunnlaget for stedet. Andre deler av bygningsmassen er betydelig nyere. Foto: Terje Svaan

Vil dra asiater til fjells

Vertskapet håper at privatpersoner og bedrifter i Trondheim og nærområdet vil oppdage og gjenoppdage Nordpå som et sted å reise til. Med et gårdsbruk fra 1820-tallet som utgangspunkt, er det på Nordpå lett for en urban sjel å vekke til live barndomsminner fra trønderske bygder.

Ambisjonene for ekteparet Harper er imidlertid adskillig mer hårete enn som så.

– Målet er at vi fra neste år kan tilby asiastiske turister å komme hit. Kun én fattig prosent av alle asiater som besøker Norge kommer til Trøndelag. Vi vil være med på å gjøre noe med det, sier Ragnar.

Lærekurve: Siri Harper vet mye om informasjonsteknologi, men da hun ektemannen i desember 2020 overtok Nordpå, kunne de ingenting om hotelldrift. Foto: Terje Svaan

En mørk tid i desember 2020...

Desember 2020 var neppe den beste timingen for å overta et sted som baserer seg på overnatting, møter, kurs og servering. Virksomhet som har til hensikt å samle folk, måtte stenge eller pålagt strenge begrensninger da samfunnet ikke ønsket at folk lenger skulle møtes. Men det var da Nordpå var til salgs. Så slik ble det.

– Vi så da vi fikk gjester til Jakarta at det folk ønsker i tillegg til å se og oppleve, er å senke skuldrene. Nordpå er et sted hvor det er mulig. Selv om vi har bredbånd, har vi for eksempel valgt å ikke ha TV-er på rommet, sier Siri.

Hun viser frem et av rommene, der hun peker ut av vinduet og utsikten til den praktfulle naturen.

– Dette er vår TV, sier Siri.

LES OGSÅ: Marith og Arve overtok 1000 år gammel gård. De har gjort Gammeltunet til spise- og overnattingssted

Velkjent: Halvparten av rommene på Nordpå ser ut i dag som de gjorde da Turistforeningen eide stedet. Det vil si at har du overnattet på en av Turistforeningens hytter, drar du kjensel på fasilitetene. Foto: Terje Svaan
90-talls: Den andre halvparten av rommene er fra 1990-tallet og ser ut som det. Disse rommene har egne bad, i motsetning til gammelfløyen, der det er fellesbad. Foto: Terje Svaan

– Hva tenkte dere på?

Desember 2020 var ikke bare den mørkeste delen av året, det var også midt i den verste og mest usikre delen av pandemien.

– Hva tenkte dere på da dere kjøpte Nordpå?

– Ja, si det, smiler Ragnar.

– Vi tenkte vel slik at vi uansett måtte ha et år til innkjøring, prøving, feiling og for å høste erfaring. Et år der vi regnet med å gå i minus uansett. Det har vi altså hatt, selv om deler av sesongen i fjor likevel ble riktig så bra, sier Ragnar.

Vertinne: Siri Harper sier at litt av det de lærte som vertskap for norske gjester i Jakarta, er at folk ønsker å senke skuldrene og ta det helt med ro. Foto: Terje Svaan
Fjellstue: Nordpå har tatt i mot gjester siden 1948. Eiere har kommet og gått, men særlig tre utmerker seg, før ekteparet Harper overtok: Turistforeningen, Haltdalen Sparebank og den forrige eieren: Unni Kristiansen. Foto: Terje Svaan

Hva var det som traff oss?

Han sikter til 15. juli 2021 og ukene etter.

– Jeg vet ikke hva som traff oss da, men plutselig ble det et voldsomt kjør. Frem til september var det som om «alle» skulle hit. Det var mye å gjøre, morsomt og i koronatiden, sier Ragnar Harper.

Overnatting: Nordpå har 47 overnattingssteder fordelt på 24 rom. Halvparten av rommene har samme standard som da Nordpå var eid av Tursitforeningen, mens de øvrige rommene ble bygd på 1990-tallet. Foto: Terje Svaan

Var ferdig pusset opp

Den forrige eieren, Unni Kristiansen, drev kontinuerlig oppussing og rehabilitering. Nordpå er derfor i dag vesentlig endret fra slik det var for noen tiår siden.

– Vi kunne flytte rett inn. Det eneste vi har gjort med lokalene er at vi har oppgradert noe av utstyret på kjøkkenet, sier Ragnar Harper.

Nordpå ligger i Haltdalen i Holtålen kommune. Foruten hovedbygget består det lille fjellhotellet av flere andre bygg, inkludert en utleiehytte.