- Det er en av de viktigste månedene, med konserter og gudstjenester nesten daglig, både hos oss og i Vår Frue kirke. Det er også den måneden vi har de største prosjektene, sier Vegard Naustdal, musikkadministrator og -produsent i Nidarosdomen.

Det definitivt største prosjektet er Nidaros domkor og Trondheim symfoniorkesters fremføring av Händels storslåtte oratorium «Messias», i kveld og i morgen kveld.

Messias og Juleoratoriet, som settes opp annethvert år, er en viktig førjulstradisjon for mange, og Naustdal sier de merker pågang fra publikum allerede tidlig på høsten.

Selger ut flere konserter

- Det er fantastisk morsomt med slik entusiasme hos publikum, og vi gleder oss virkelig til å fylle Nidarosdomen med denne fantastiske musikken. Vi får høre fire solister som virkelig har toppet formen, alle under ledelse av den internasjonalt anerkjente dirigenten Olof Boman, sier han.

De andre hovedsatsingene i kirka i desember er Nidarosdomens jentekors romjulskonsert sammen med Trondheimsolistene 4. juledag. Men også konserten med Nidarosdomens guttekor som sammen med blant andre Arve Tellefsen og Erling With Aasgård synger julen inn 18., 19. og 20. desember.

Kim Aasli på Byscenen mener aktivitetsnivået er omtrent det samme som før. Men de selger ut langt flere konserter nå enn tidligere. Konserten med DumDum Boys i kveld og i morgen er for lengst utsolgt.

- Vi har hatt et eksepsjonelt år, med veldig godt besøk på konsertene våre, og vi har fått bygd opp et fantastisk publikum. Det er økonomiske nedgangstider, men jeg tror folk prioriterer fine opplevelser med venner og familie fremfor ny sofa, sier Aasli.

Skaper tradisjoner

På Rockefeller i Oslo har det i mange år vært tradisjon med faste konserter hver desember, som konserten med Young Neils, Lars Lillo-Stenbergs hyllestband til Neil Young.

- Vi har vært misunnelige på Rockefeller i flere år, og har ønsket å skape våre egne tradisjoner her på Byscenen. Der er Motorpsycho hjertebarnet vårt, sier Aasli.

Konserten med bandet lørdag er også utsolgt. Det er femte år på rad at de spiller der i desember. Men også Bigbang, som spiller neste torsdag, og Stage Dolls har besøkt Byscenen gjentatte ganger i desember - og spilt for fulle hus.

- Det er en måned hvor de fleste er ferdig med sine eksamener, og kan unne seg noen utskeielser. Sett under ett har vi hatt veldig gode besøkstall i høst, sier Aasli.

Trøndere langt fra trege

Han tror veksten i konsertmarkedet i Trondheim har flere årsaker; Pstereo har solgt ut på forhånd igjennom flere år, og publikum har fått øynene opp for Trondheim Concerts arrangementer på Sverresborg.

- Andre byer legger merke til at konserter blir fort utsolgt i Trondheim. Resultatet av det får vi håpe er enda bedre og større konserter. Myten om trege trøndere er det i hvert fall bare å avlive, sier Aasli.

Også i Olavshallen skjer det mye nå i desember.

Ekstraforestilling med «Æ vil ha dæ naken», hyllestforestillingen til Cornelis Vreeswijk, Sie Gubba, juleforestilling med Rasmus & Verdens beste band og julekonserter med Nordic Tenors, Kurt Nilsen og Trondheim Symfoniorkester er noe av det som står på plakaten de neste dagene.

I tillegg kommer fem forestillinger av D.D.E.s julekonsert «No e D.D.E. jul igjen». Flere av konsertene er allerede utsolgte.

Her kan du lese om alle julekonsertene i desember.

Billettene til begge konsertene med DumDum Boys i Trondheim ble revet bort på kort tid. Manager Steinar Vikan sier gruppa vil spille flere nye låter. Fra venstre: Sola Jonsen, Aslak Dørum, Per Øyvind «Prepple» Houmb og Kjartan Kristiansen. Foto: TORE MEEK/SCANPIX