«Et helt halvt år» er dette tiårets mest suksessrike roman, med spinnville 600 000 solgte bøker bare i Norge. Nå har Jojo Mojes skrevet tredje roman i serien.

Da forrige bok sluttet med at Louisa Clark skulle til New York for å jobbe for rikinger igjen hadde jeg lyst til å rope nei-nei-nei. For en sinnssykt dårlig idé! Hvis det er sånn at vår heltinne elsker å hjelpe mennesker som har det vanskelig, hvorfor kan hun ikke da utdanne seg til spessped eller noe innen helse? Takket være hennes livs kjærlighet Will («Et helt halvt år»), har hun jo grei økonomi. Så hvorfor i huleste all verden skal hun gå tilbake til å være tjener skråstrek dørmatte for et bortskjemt rikt menneske?

Svaret på dette er selvsagt at Louisa flytter til Upper East side Manhattan for at vi igjen skal få innblikk i den overfladiske verden av sanseløs rikdom. Denne omvisninga har leserne vært med på før, men det er fortsatt gøy; limousiner med sotete vindu, steindyre gallakjoler som bare skal brukes en kveld og restaurantmat som ser ut som kunstverk. Med skrekkblandet fryd kan vi engasjere oss i de merkelige problemene som oppstår i samfunnets høye sirkler. For her er det problemer ja, sannelig min hatt, men ikke verre enn at eiegode Louisa kan ordne opp i mange av flokene med sin taktfulle medmenneskelighet. Moralen er enkel og forbilledlig, ikke noe sånn dystert «utakk er verdens lønn», nei da. Alle godhets-frøene som Louisa kaster rundt seg treffer fruktbar jord og vokser seg sterkt og stort.

Romaner med en såpass høy faktor av forutsigbarhet er ikke det denne anmelderen liker best, men Jojo Mojes elegant levende fortellerstemme gjør det vanskelig å mislike fortellingen i sin helhet. Med litt saltkaramell i søtsuppa orker man litt mer. Det er ikke til å komme forbi at fortellerstemmen har en smittende varme, og enda så usannsynlig hun er unner jeg Lou alt godt. Og for all del, en heltinne som finner seg selv ved et stativ for second hand klær trenger ikke å mangle dybde! Lesere som likte de to foregående bøkene vil med største sannsynlighet også sette pris på denne, som etter alle solemerker ikke er siste del i krøniken om Louisa Clark.

Anmeldt av MARIA ÅROLILJA RØ