Byplankontoret i Trondheim kommune er nå i innspurten på planarbeidet med Lade idrettspark. Under høringen er det kommet inn to innsigelser og 14 merknader.

Det er planlagt å bygge en sambrukshall, et tribuneanlegg og en kombinert hall for håndball og fotball i Lade idrettspark. Sambrukshallen er et samarbeidsprosjekt mellom Trondhjems Tennisklubb, NTNUI Tennis, Vikåsen Bordtenninsklubb og Trondheim Taekwon-Do Klubb. Hallen kommer der dagens garderobeanlegg står.

Det planlegges et tribunebygg ved Ørnbanen i regi av Sportsklubben Trondheims-Ørn og en kombihall for håndball og fotball i regi av Sportsklubben Trygg/Lade.

Reguleringsplanen blir neppe fatssatt av bystyret før i januar 2017.

Venter på nybygg

Ifølge tidligere planer skulle byggingen av sambrukshallen nå ha vært i gang. Landskapsarkitekt Sigrid Gilleberg ved byplankontoret forteller at kommunen er i løpende dialog med de berørte parter omkring prosjektet. Det er ingen innvendinger til byggingen av sambrukshallen. Imidlertid haster det med å få realisert hallen da kampsportklubben må ut av lokalene klubben leier i dag.

Det er kommet flere kritiske bemerkninger til tribuneanlegget og kombihallen. Hallen er i planforslaget vist med en høyde på 15 meter. Over håndballhallen ønsker Trygg/Lade å bygge haller for cageball. Høyden på dette bygget blir 16,5 meter. Planforslaget krever at ny bebyggelse ut mot Haakon VIIs gate skal bygges med flate tak.

Trygg/Lade ønsker å oppføre en halvtonneformet fotballhall. Klubben mener en halvtønneform vil redusere konsekvensene or sikten mot Ringve gård. Dette innspillet vurderes nå som en del av sluttbehandlingen av planen.

Under byggepress

Fagsjef Vigdis Espnes Landheim i Sør-Trøndelag fylkeskommune skriver i høringsuttalelsen at herregårdslandskapet på Lade inngår i Riksantikvarens register over nasjonale kulturhistoriske bymiljøer. Området er under stort utbyggingspress.

Fylkeskommunen er ikke avvisende til at området er avsatt til idrettsformål. Området bør kunne åpnes for noe bebyggelse så lenge man velger løsninger som tar hensyn til de betydelige verneinteressene.

Den foreslåtte plasseringen av tribunen er mest uheldig med hensyn til kulturlandskapet. Den vil utgjøre en vegg som deler opp landskapet i unødig grad. Idrettsparken har alltid vært et åpent og ubebyggd landskap.

Det er gårdsanleggene Lade, Ringve og Devle som er bakgrunnen for at området betegnes som et herregårdslandskap. Det åpne landskapet mellom disse herregårdene har en stor tidsdybde som det er viktig å bevare, fremholder Byantikvaren.

I høringsnotatet går det frem at ny bebyggelse, og da spesielt tribunebygget, vil redusere kontakten med Ringve og Haakon VIIs gate. Haakon VIIs gate var den tidligere rullebanen for flyplassen som ble bygd av tyskerne under krigen. Tribuneanlegget vil bryte den historiske kontakten mellom rullebanen og kommandobunkersen for flyplassen. Slik bli landskapets historie forringet og vanskeligere å lese, ifølge høringsnotatet fra fylkeskommunen.

Nasjonale interesser

Det heter videre i uttalelsen at det som i dag oppfattes som et åpent landskap, blir betydelig mer lukket. Sammen med andre byggetiltak på Lade vil dette være med på å true de nasjonale kulturinteressene. Det foreslås å flytte tribunebygget.

I høringsnotatet fra fylkeskommunen aksepteres kombihallen til Trygg/Lade, vel å merke hallen med flatt tak og 15 meters høyde. Men det anbefales sterkt avbøtende tiltak når det gjelder fargesetting og materialbruk for at den ikke skal fremstå som en ruvende vegg.

Må unngå forsinkelser

Leder i Idrettsrådet i Trondheim, Anne-Lise Bratsberg, sier hun er spent på sluttbehandlingen i kommunen og håper det ikke oppstår forsinkelser. For kampsportutøverne vil det være kritisk om byggestart skulle bli utsatt.

- Fylkeskommunen og byantikvaren er kritisk til tribunebygget?

- Det var som forventet. Men ingen i idretten ønsker å ødelegge det flotte kulturlandskapet, tvert om ønsker også vi å forvalte området til beste for byen, sier Bratsberg.

Statens vegvesen peker i høringsuttalelsen på at alternativene som er utredet for trafikkløsninger ikke gir god nok fremkommelighet for en superbusstrasé. Fungerende avdelingsdirektør Tor-Erik Lian skriver at det må vurderes flere alternativer, som rene kollektivfelt. Det må også gis plass til holdeplass for superbuss. Sykkelvei med fortau må reguleres inn bak holdeplassen. Størrelsen på rundkjøringen som fører inn til idrettsparken, er også problematisert.

Justerer planene

Gilleberg ved byplankontoret sier de ulike hensyn blir veid opp mot hverandre. Planene blir forsøkt justert i dialog med interessentene.

- Mest trolig blir planene sluttbehandlet i bystyret i januar 2017. De skal først behandles av bygningsrådet og byutviklingskomiteen, sier Gilleberg.

Knut Kvaran, enhetsleder for idrett og friluftsliv i Trondheim kommune, sier at rådmannen planlegger å legge frem en sak for bystyret om kommunal garanti til sambruksanlegget på Lade i november. I juni ba formannskapet rådmannen ha en kritisk gjennomgang av økonomien i rekkefølgekravene for idrettsparken i forbindelse med budsjettet for 2017.

Kan endres: Slik ser planene for Lade idrettspark ut i dag, men byplankontoret driver nå og justerer skissene etter hvert som høringsuttalelsene er kommet inn. Foto: Martin Vitsø
15 meter høyt: Illustrasjonen viser hvordan sikten mot Ringve fra krysset ved City Lade blir med nytt idrettsbygg. Trygg/Lade foreslår å øke høyden med 1,5 meter og forme taket som en tønne.
Kombihall: Sportsklubben Trygg/Lade ønsker å oppføre en kombinert håndball- og fotballhall på Lade. De mener en halvtønneformet hall vil redusere konsekvensene for sikten mot Ringve gård. Foto: d4u-TKAS113189,E04C9785A5, ,PC02C2YS
Cageball: Kombihallen med garderobebygg er planlagt med flatt tak. Trygg/Lade vil benytte dette takarealet til cageball. Foto: Arkitekten