Tirsdag ble det feiring med kaffe og vafler på møterom 31 ved Kvinne-barn-senteret ved St. Olav. Anledningen var den formelle overrekkelsen av det som er en av de aller største gavene sykehuset har mottatt fra en privat giver.

- Vi får ganske mange gaver, både store og små. Men jeg kan ikke huske at vi ved barneklinikken har fått gaver i denne størrelsesorden tidligere, sier Elisabeth Selvaag, overlege ved barne- og ungdomsklinikken ved St. Olav.

Hun er svært takknemlig for millionene som nå er på vei inn til sykehuset:

- Dette er veldig kjærkomment for oss. Det er mye penger, og dette vil vare over mange år, sier hun.

Takknemlige: I flere år har Berit og Fredrik Kleven tenkt på at de ville gi bort deler av formuen til et godt formål. Da Fredrik for noen år siden ble kreftsyk, bestemte de seg for at kreftsyke barn skulle få glede av pengene. Overlege Elisabeth Selvaag og daglig leder i Fondsstiftelsen ved St. Olav, Sissel Hovland Nordaune, er svært glad for det.

Fikk sjokk

Det var like før jul Fredrik og kona Berit (62) plutselig dukket opp på barne- og ungdomsklinikken og ga en sykepleier et lite førjulssjokk.

- Vi spurte etter en avdelingssjef, men hun var ikke til stede. Så da overrakte vi pengene til en sykepleier vi traff, forteller Fredrik Kleven.

Sykepleieren åpnet konvoluttene, og fant først en bankremisse på åtte millioner, deretter en på to millioner kroner.

- Hun begynte nesten å gråte. «Dåkker e så snill», sa hun, og mente vi ikke kunne gi bort så mye penger, husker Berit.

Elisabeth Selvaag satt og spiste lunsj da sykepleieren plutselig kom løpende med konvoluttene i hånden.

- Økonomirådgiveren er egentlig en sindig person, men også han ble satt ut denne dagen. Dette er et stort beløp, smiler hun.

Ingen av dem visste imidlertid hvem giveren var. Derfor måtte de bruke gule sider for å finne telefonnummeret og ringe tilbake.

- Vi måtte finne ut at de virkelig ønsket å gi disse pengene, sier Selvaag.

Solgte eiendom

Det rause ekteparet har ingen høy kjendisfaktor å vise til i Trondheim, men Kleven-familien har satt spor etter seg i byen. Når Fredrik skal fortelle om veien til millionformuen, så starter han med sin far, Finn Kleven, som i en lang periode var disponent ved det mekaniske verkstedet Langland og Schei i Danielsveita ved Torvet.

Verkstedet måtte vike da utbyggingen av Torvet startet på slutten av 1960-tallet, en utbygging også Kleven bidro til. Da Trondheim torg skulle etableres på 1990-tallet, hadde Fredrik overtatt etter faren, og han valgte da å selge seg ut av kvartalet. Isteden kjøpte investoren opp andre gårder i Midtbyen, blant annet Idungården og E.C. Dahls stiftelse. Senere har han også solgt disse gårdene videre. Langland og Schei som ble flyttet til Lademoen er for lengst historie, og denne eiendommen skal nå fylles med boliger.

- Jeg er 70 år, så for meg er det for sent å være med på dette. Derfor solgte jeg meg ut, og da ble det en del penger til overs. Jeg må gi bort litt av dette, for jeg klarer ikke å bruke opp alt, smiler Kleven.

Selv har Fredrik ingen barn, men Berit har tre barn og fem barnebarn. De deler gavmildheten:

- Da vi fortalte dette til dem, gråt de litt. De syntes dette var helt supert. Det er ikke noe synd i dem, de har det de trenger, smiler hun.

Millionsignering: For barne- og ungdomsklinikken ved St. Olav er Berit og Fredik Klevens underskrifter gull verdt. Daglig leder i Fondsstiftelsen ved St. Olav, Sissel Hovland Nordaune, sier millionene er en flott og raus gave.

Kreftsyk

At gaven endte opp på barne- og ungdomsklinikken, var egentlig litt tilfeldig.

- Jeg fikk kreft selv for noen år siden, og ble tatt til behandling ved St. Olav. Jeg var inne til både stråling og cellegift, og for min del gikk det bra. Men i denne tiden så jeg mange barn og unge som hadde kreft, forteller Fredrik Kleven.

- Jeg satt sammen med ham på strålebehandling i flere uker. Der syklet barna rundt på trehjulssykler, uten hår, men med masse slanger. Det gjorde et sterkt inntrykk, sier Berit Kleven.

Siden de allerede hadde snakket om å gi penger til et godt formål, så var saken klar: Pengene måtte gå til å bedre hverdagen for kreftsyke og hjertesyke barn.

Nå skal to millioner kroner brukes til trivselstiltak, mens åtte millioner settes av til forskning, også det rettet mot kreftsyke og hjertesyke barn.

- Vi er et offentlig sykehus som drives av offentlige midler, og slik skal det være. Det barn og unge skal ha av medisinsk behandling, skal ivaretas av det offentlige. Derfor er vi opptatt av å bruke gaven til det vi ikke får til innenfor den ordinære driften, sier Selvaag.

Trivselstiltak innebærer blant annet besøk av sykehusklovnene, finansiering av en musikkterapeut eller sponsing av kinobilletter og gavekort på restaurant for barn og unge som er til langtidsbehandling ved sykehuset.

Hoveddelen av gaven skal imidlertid gå til forskning.

- Dette betyr mye, og når pengene er knyttet til et spesifikt område, så blir dette en stor sum. Jeg er sikker på at vi vil få til mye god forskning ved St. Olav for dette, og vi lover å ivareta disse pengene på en best mulig måte, sier Siv Mørkved, forskningssjef ved St. Olav og leder i styret for Fondsstiftelsen.

Ekteparet Kleven stoler på at pengene er i de beste hender:

- Dette overlater vi til de som kan det. Det er suverent å kunne bidra, når en har anledning til det, sier de.