ULLEVAAL (Aftenposten.no:): Helt i forsvar, helt på topp: André Muri er mannen som holder liv i VIFs medaljehåp.

Det var to av eliteseriens beste formlag som møttes på Ullevaal stadion søndag kveld. Rosenborg kom til hovedstaden ned fire strake seirer og 19-2 i målforskjell, Vålerenga sto med fire seirer på sine fem siste seriekamper.

Resultatene hadde tatt de tidligere så lavt plasserte storlagene solid opp på tabellen, og med seier ville Rosenborg ha klatret opp på andreplass, bare syv poeng bak og med en kamp til gode på Molde.

Nesten like mye i potten for Vålerenga, som med seier fortsatt ville henge med i medaljestriden, bare fire poeng bak Tromsø på andreplass. Og det var Oslo-laget som ville mest, og som tidlig satte sitt preg på kampen. Fredrik Stoor, i sin første kamp for de mørkeblå på over en måned, hadde en god kamp på høyrebacken, slo et perfekt innlegg til Veigar Páll Gunnarsson, som stupheadet ballen like utenfor fra god posisjon.

Livlig Gunnarsson

Gunnarsson var som vanlig livlig på topp for Vålerenga, og kunne fort gitt hjemmelaget ledelsen bare syv minutter senere, men etter å ha fintet seg gjennom halve Rosenborg-forsvaret var avslutningen for svak, og Daniel Örlund hadde få problemer.

Han er ikke den eneste mannen på topp i Vålerenga dette året som har slitt med avslutningsteknikken. Den mestscroende spissen er faktisk Gunnarsson selv, med sine to mål – og det til tross for at han bare har vært i klubben i syv uker.

Det gjør likevel lite når man har folk bak seg som leverer varene. André Muri har fått mye skryt for sitt defensive spill, og Vålerenga-fansen synger passende nok at det bare er ”En Mur-i Norge” – men det er faktisk offensivt Vålerenga-fansen har mest å takke 30-åringen for denne sesongen. Delt toppscorer med fem seriemål før kampen – nå står bautaen alene med sine seks.

35 minutter var spilt da Veigar Páll Gunnarsson presise innleggsfot fant Muri hoppende rett foran straffemerket, stopperen stanget til ballen, som snek seg utagbart inn ved den borterste stolpen.

Mur bak, gigant foran

Klassisk Muri, og klassisk Vålerenga, som har en usedvanlig høy andel av sine scoringer fra dødball denne sesongen.

Rosenborg var likevel lenge med, som fort kunne hatt en straffe da Rade Prica gikk ned i en duell med Stefan Strandberg like før scoringen, og som definitivt burde scoret da Markus Henriksen fikk all verdens tid fra t meters hold, bare for å plassere lærkula midt i fanget til Lars Hisrchfeld like før sidebyttet.

Hadde førsteomgangen var jevn, spennende og fartsfyllt, var det lite som pirret de drøyt 18.000 betalende tilskuerne i andreomgangen. Først da drøyt ti minutter gjensto våknet kampen til liv igjen, da Fredrik Stoor fikk dagens andre gule for en særdeles unødvendig takling på Jonas Svensson.

Molde-jubel

Trønderne kastet frem det de hadde, men en god kombinasjon av uhell og udyktighet gjorde at seiersrekken ble stoppet — og drømmen om seriegull må sannsynligvis utsettes med et år.

Med tap til serietoer Tromsø, treer Rosenborg og firer Brann, er det sannsynligvis Moldee som gnir seg mest i hendene etter søndagens resultat, men med fem seirer på sine siste seks er det sannlig ikke fritt for at det er en og annen fornøyd Vålerenga-supporter også.