— Det er enkelt for tyske klubber å ta turen til Danmark eller Sverige i stedet for Norge. Men det koker jo ned til at det ikke er noen grunn til at vi har færre proffer enn Finland. Det er langt til Helsingfors også, sier Hangeland.

Fulham-proffen sluttet seg landslagsamlingen etter at han har trent med sitt gamle lag, FC København. Som Åge Hareide blir han overrasket når vi forteller at Finland eksporterer flere fotballspillere enn Norge.

— Er det for dårlig av Norge med kun sju i de største ligaene?

— Det kan du godt si når vi er slått av Finland. For finsk fotball er i alle fall ikke bedre enn den norske, mener han.

Samtidig ser han også tallene som en klar indikasjon på hvorfor det norske landslaget ikke er i EM.

— Det du sier er interessant for det setter ting i perspektiv. Folk forventer at vi skal spasere oss til sluttspill, men det her viser litt om konkurransen vi har fra andre land. Uten at jeg vet det kan jeg tenke meg at land som Belgia, Nederland i tillegg til Danmark og Sverige har veldig mange flere utenlandsproffer, sier han.

Hangeland mener 90-tallet var et unntak som neppe kommer igjen, men ser poenget i at han som proff i England vet hva som venter under landskamper. Hver helg kriger han mot de aller beste i Europa, og med tanke på det presset Fulham har vært gjennom i kampen for å overleve, tar han med seg mye trygghet og selvtillit når han spiller med flagget på brystet.

— Du har neppe større press på deg enn å spille for å unngå nedrykk i Premier League. Hver helg det siste halvåret har jeg fått bekreftelser på at jeg duger, og det er godt å ta med seg her, sier Hangeland.