Bil og sykkel har svært ulike kvaliteter som transportmiddel. De krever ulik tilrettelegging, og det er jo ingenting som tilsier at de må følge samme vei! God tilrettelegging er viktig for at det skal bli fristende og gjennomførbart å sykle til jobb. Både byplanleggere, arbeidsplasser og du selv kan gjøre tiltak på ulike nivå.

Lillestrøm har flere år blitt kåret til landets beste sykkelby av Syklistenes landsforening. Ett av tiltakene de har lykkes med er å legge mange sykkelbaner i naturskjønne omgivelser slik at syklister og bilister ikke kommer i stadig konflikt.

I forbindelse med planlegging av Brøset som klimanøytral bydel, understreket forskerne at planregimet må snues på hodet: I stedet for å planlegge bilveier først, for så å følge opp med kollektivtrafikk og traseer for gående og syklende, mente de at det første som må planlegges er et finmasket nett av gang- og sykkelveier som gjør det lett å komme seg frem over alt uavhengig av bilveier.

Deretter bør kollektivtraseene komme på plass slik at alle opplever at det er lettvint å komme seg til kollektivtilbudet. Samtidig må hyppigheten på avganger må være så høy at folk slipper å vente for lenge. Til sist bør bilveiene planlegges slik at de ikke kommer i konflikt med kollektivtransport og myke trafikanter.

Mens vi venter på et nytt planregime og nye utbygginger av sykkelveier, kan arbeidsplassene bidra med å sørge for god tilrettelegging av sykkelparkering. Etter å ha gått over tre mil i Topp 7 sist helg har jeg blitt så støl i lårene at jeg har sett meg nødt til å kjøre bil på jobb noen dager.

Da merket jeg at NTNU-syklister i det minste har ett gode som bilister ikke har: Syklistene kan kjøre til døra og parkere mye nærmere kontoret enn bilistene kan! Nærhet til og god tilgang på parkeringsplass for sykkel parallelt med lav parkeringstetthet for bil på parkeringsplasser langt unna kontoret er et åpenbart grep som kan fremme mer sykling. Men det må følges opp med tilgang på gode garderobefasiliteter!

Personlig vil jeg også slå et slag for ukeplaner på middagsmeny, samt ansvarlig kokk og hjelp til storhandel en gang i uka som gode tiltak for jobbsyklistene!

Helen Jøsok Gansmo ønsker seg gode garderobefasiliteter på jobb! Foto: Privat