Trondheim hadde kniven på strupen. Byen presterte da det gjaldt. Nå er VM neste mål.

Det er tre år siden. Endelig skulle Trondheim lykkes med å arrangere et suksessfullt hopprenn. 12 000 tilskuere, deltagere som var storfornøyde og ny bakkerekord. Nede på sletta sto trondheimsordfører Rita Ottervik og strigråt.

LES KOMMENTAR: Gudmoren (PLUSS)

Sommeren i forveien måtte hun dra ens ærend til Zürich i Sveits for å få det internasjonale skiforbundet (FIS) til å gi Granåsen ett forsøk til. Denne marskvelden i 2012 var derfor et være eller ikke være for Trondheim som verdenscuparrangør. Med en ny fiasko ville et fremtidig VM ha virket veldig fjernt.

– Det var det første vellykkede hopprennet i Granåsen etter kollapsen, minnes Ottervik.

Den mektige renndirektøren i FIS, Walter Hofer, hadde vært misfornøyd med arrangørene i Trondheim. I flere år måtte Granåsen-rennet flyttes til Lillehammer, enten på grunn av snømangel eller på grunn av ras. På våren i 2011 hadde bakken blitt stengt på grunn av et nytt ras.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Raketter og Erik Bye

Da Ottervik sto i bunnen av bakken denne kvelden, var problemene historie.

– Jeg har glemt hvem som vant, men husker at jeg sto nede på sletta. Jeg hadde pratet med Walter Hofer, og han hadde gitt meg en stor klem. Han sa at dette hadde vært fantastisk og at han gledet seg til neste år.

Over høyttalerne runget musikk av Erik Bye. Raketter ble skutt opp og folk var på vei hjem.

– Da sto jeg der og gråt. Tårene trillet. Byen hadde reist seg igjen.

Ottervik legger ikke skjul på hvor alvorlig situasjonen var.

– Det var ganske krise. Da jeg var i Zürich og møtte hoppkomiteen i FIS, fikk vi beskjed om at hvis vi ikke klarte det denne gangen, ville vi være ute av lista. Og så ble det et fantastisk renn. Det var finvær, skyfri himmel og månelyst. Alt hadde gått bra. I forkant hadde vi tatt med Hofer til rekrutteringsbakkene i Høgåsen. Der hoppet masse dyktige jenter.

Til Cardiff på supercup

Snuoperasjonen i Granåsen er bare ett eksempel på Otterviks engasjement for idretten. I kraft av sin rolle vil hun, uansett hvordan hun bruker den, ha innflytelse over idretten i Trondheim i Trøndelag. I Granåsen, og spesielt i arbeidet for å få VM til byen, har hun gått inn med full kraft.

Ottervik har spilt en rolle i arbeidet for at Trondheim neste år får huse supercupfinalen i fotball, kampen hvor vinneren av Champions League og Europa League møtes. På samme måte som hun dro til Zürich for å prate Granåsens sak, reiste Ottervik til Cardiff, hvor supercupfinalen ble arrangert i fjor, for å trekke i trådene slik at Lerkendal skulle bli valgt som arena.

– Jeg var involvert ganske tidlig. Lenge var dette veldig hemmelig. Nils Skutle var den som involverte meg i starten. Også Morten Wolden har vært veldig sentral i denne jobben. Jeg har hatt en birolle, men har vært med på å støtte opp.

Skrev rundetider

Litt på samme måte var det da hun droppet det ekstraordinære landsmøtet i Arbeiderpartiet i fjor sommer for å dra til skitinget i Loen. Der skulle spørsmålet om Trondheims VM-søknad opp.

– Jeg tror ikke det var avgjørende at jeg var på plass i Loen, men jeg tror det ga et sterkt signal til alle skikretsene i Norge om at dette er noe Trondheim virkelig vil. Det var mange som gjorde en jobb, og det at jeg dro dit viste at Trondheim mener alvor.

Verdenscup, VM i Granåsen og supercupfinale på Lerkendal. Alle er de prestisjearrangement for toppidretten som det er fint å sole seg i glansen av. Det samme gjelder Rosenborgs hjemmekamper på Lerkendal, hvor Ottervik har sesongkort.

– Hva er motivasjonen din for å engasjere deg innenfor idrett?

– Jeg gikk på Lerkendal lenge før jeg begynte med kommunepolitikk. Jeg synes det er veldig artig å se på sport. Det har det vært helt siden jeg noterte rundetider til de fire S-ene på skøyter. Det er en stor personlig glede for meg, men det jeg brenner mest for politisk er breddeidretten, å legge til rette for den.

–Ikke taktikkeri

Innenfor idrettsrelaterte spørsmål i Trondheim er kommunaldirektør Morten Wolden den hun støtter seg mest på.

– Jeg har fullt tillit til ham fordi han er oppriktig engasjert og veldig kvalifisert. Jeg legger stor vekt på rådene jeg får fra ham.

De fleste Adresseavisen har pratet med i forbindelse med denne serien betegner Ottervik som den helt klare idrettspolitikeren i Trondheim. Den som engasjerer seg mest og får ting gjort.

Om noen skulle være i tvil om idrettsinteressen til Ottervik er reell, er det bare å kontakte henne en lørdags formiddag midtvinters. Da får du sannsynligvis høre langrennskommentatorene Jann Post og Torgeir Bjørn i bakgrunnen.

– TV-en står på hos oss hver helg. Både mannen min og sønnen min er veldig engasjerte. Å ha sesongkort sammen med sønnen og svigerfar på Lerkendal er en fantastisk måte å ha en hobby over flere generasjoner på. Det er ikke noe jeg har funnet på av taktiske årsaker.