Kjell Bjarne Helland sitter med stor makt i trøndersk idrett, nettopp på grunn av sitt edderkoppnett.

Han er ikke veldig fremtredende i mediene. Sannsynligvis får han gå temmelig i fred nedover Nordre en lørdag formiddag. Innenfor idretten vet imidlertid alle av ham, i hvert fall alle som «betyr noe».

LES KOMMENTAR: Den indre kretsen (PLUSS)

Det første han gjorde da han ble ansatt som leder av Sør-Trøndelag idrettskrets i 2010 var å sette seg ned med alle aktuelle institusjoner, både innenfor og utenfor idretten. Han ble kjent med folk og fikk avklart både roller og forventninger.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Fasilitator

Energinivået er høyt, det samme er arbeidskapasiteten og kreativiteten. Problemet kan av og til være at det kan bli litt for mye, at han delegerer i for liten grad.

Selv kaller han seg fasilitator. Det klinger bedre enn edderkopp. Han ser på det som sin viktigste oppgave å samle de viktigste og beste miljøene rundt samme bord.

– I starten visste jeg ikke hvor miljøene var hen, så jeg oppholdt meg overalt. Noen vil fortsatt hevde at jeg gjør det, smiler idrettskretslederen.

Jorodd Asphjell har tidligere i denne serien fortalt om nachspielet på Scandic Nidelven, natta før valget til idrettstinget. Asphjell la seg halv seks. Da holdt Helland det fortsatt gående.

Holdt ut lengst

Nachspielet var avslutningen på et maratonløp som var ledet av nettopp Helland, hvor trønderidretten mobiliserte for å få Asphjell gjenvalgt i idrettsstyret, på tross av at han var vraket av valgkomiteen.

Helland brukte nettverket sitt og trakk i tråder. Både i Trøndelag og hos sine nære bekjentskaper innenfor idretten i Norge for øvrig. Forsøk på å fremme flere kandidater fra Trøndelag ble avvist. Helland holdt fast på at stø kurs for Asphjell som Trøndelags kandidat var eneste riktige vei. Som kjent lyktes kampanjen med knappest mulig margin. Asphjell ble valgt inn med en stemmes overvekt mot Yngve Hallén.

– Et mantra jeg tok tidlig da jeg begynte i denne jobben var at vi må ta posisjon. På flest mulige arenaer. Vi i idrettskretsen er organisert som et bindeledd, og hvis ingen vet hva vi holder på med, så er det vårt problem.

Da nevner han det igjen:

– Idrettskretsens rolle er å være fasilitator.

Bakspiller i VM-arbeidet

Blant sine tetteste samarbeidspartnere er idrettskretsens styreleder Terje Roel, idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen og ikke minst kommunaldirektør Morten Wolden.

– Noe av det første jeg sa etter å ha startet i jobben var at vi skal holde idrettstinget i Trondheim.

Det handler om å ta posisjon, være synlige, levere hver gang en får sjansen og å skape engasjement. Etter fem år lyktes han.

I Rosenborg prater han jevnlig med Tove Moe Dyrhaug og Trond Alstad. Også på Lerkendal innledet han forholdet med en forventningsavklaring.

– Jeg har aldri fått nei når jeg har søkt bistand fra RBK.

Under arbeidet for å få realisert toppidrettssenteret var det nesten daglig kontakt mellom han og Frode Moen.

Han tilrettelegger for konferanser, seminarer, idrettsting og idrettsgalla. Hans siste stunt er et seminar i forbindelse med avslutningen av Toppidrettsveka i slutten av august. Blant dem som er hentet inn for å bidra er landslagstrener Per-Mathias Høgmo, Tove Moe Dyrhaug og VM-sjefen fra Falun, Sven von Holst. Seminaret er et samarbeid mellom fylkeskommunen, Sparebank 1 SMN, Rosenborg, Trondheim kommune, idrettskretsen og Toppidrettsveka. Innbydelsen er signert trondheimsordfører Rita Ottervik og idrettskretsens styreleder Terje Roel.

Kjell Bjarne Hellands navn er ikke nevnt, men ingen trenger å spekulere særlig mye på hvem som har trukket i trådene. Målet er at konferansen «Fra idé til virkelighet» skal bli arrangert årlig frem til Trondheim får ski-VM.

Økonomisk gevinst?

Falun-sjefens foredrag har tittelen «Ble det som vi tenkte?». For VM-søker Trondheim er naturligvis det et høyaktuelt tema. Selv om han er til stede nesten overalt, er det ingen tvil om hva som er det store prestisjeprosjektet, også for Kjell Bjarne Helland. Det er ski-VM i Granåsen.

I arbeidet så langt har han spilt en rolle i kulissene og holdt tett kontakt med to av dem som fra Oslo har mest innflytelse over trøndersk idrett utenfra: Inge Andersen og skipresident Erik Røste.

– Vi er blitt dyktige til å tiltrekke oss nasjonale arrangement, arrangert alle typer nasjonale konferanser de siste årene - slik som idrettstinget. Folk utenfor Trøndelag har spurt meg om jeg har økonomiske avtaler med hotellene her. Det kan jeg avkrefte, humrer trønderidrettens energiske edderkopp.