Først kom sportystilen. Så kom streetstilen.

Og nå i høst er uttrykket utvidet med enda et element. Du skal være elegant i tillegg. Nå gjelder street, sporty og stilig. Det kan være vanskelig å finne ut om du skal på fest eller trening.

Sporty street

- Streetfenomenet har kommet for fullt med hettegenser inni blazeren og med hetten som henger utenpå finkåpen. Det kan gjerne være litt prints på, og du ser store joggegensere som dyttes ned i en highwaist bukse for å få det litt mer jordnært. Mer avslappet. Det er også mange som har begynt å bruke joggesko til lange, fotside kjoler. Vi ser

også at noen benytter band-

T-skjorter under kjoler og skjorter eller under en blazer. Bomberjakken har jo også kommet tilbake, sier Tine Andrea Lauvli Storløs, som er stylist og har bloggen «Fashioneaters».

Streetmoten har entret selskapsmoten, noe som gjør hele antrekket mer avslappet og nedtonet. Og hettegenseren er helt essensiell. Den brukes i alle varianter, av begge kjønn, til alle anledninger, ifølge stylisten.

Hettegenseren - høstens må-ha

- Danmark var først ute med dette, mens vi her på berget har begynt å leke oss med denne stilen nå. Jeg går gjerne med en lang skjorte under en hettegenser, med lårhøye støvletter til, for å få et avslappet uttrykk.

For det skal ikke se så utstudert ut, men litt tilfeldig og henslengt.

- Det som er veldig populært nå er turntightsen, den med stropper under føttene. Og så trekker du stroppene utenpå pumps. Ikke inni. Turntightsen er skikkelig tilbake og finnes både hos de store designerne og i kjedebutikkene, og også i en jeansversjon. Istedenfor å velge en kjole til julebordet, kan du gå for svarte tights med pumps og en kul, oversized skjorte over, og noen store øredobber. Det blir litt mer maskulint og litt mer sporty. Det trenger ikke være så superfeminint bestandig.

Dempet uttrykk

Sportystilen har utviklet seg. Det er flere koblinger mellom det som er typisk pyntet og elegant, og det som er et sporty, streetwear-uttrykk. Det skal være minimalistisk og nedtonet, men også iøynefallende, ifølge stylisten.

- Dette er også helt i tråd med den skandinaviske stilen. Det er ikke en italiensk dapper-stil som gjør seg mest gjeldende her, men enkle mønster og diskrete farger. Det skal se ut som om vi bare har slengt på oss noe, sier Lauvli Storløs og understreker at det er mye å se av dette under moteukene i de store, europeiske byene.

Kombinasjonen av det stilfulle og det komfortable etterstrebes. Det er snakk om en krass stilblanding, langt dristigere enn hva vi har sett før.

Det er ikke så preppy lenger, men stilen er typisk pen og ordentlig i kombinasjon med et avslappet uttrykk. Du kan ha joggesko og treningsbukse med en pen kåpe over. Men alt bør være stilfullt og ikke slitt. Treningstrenden har påvirket motebildet i stor grad.

Pen og ordentlig

- Vi ser kombinasjonen med en aktiv fritid og at man skal kle seg opp til kvelden. Det er ikke sånn at alle skal gå med en collegegenser med logo på, det er en mer dempet stil i år, sier Cecilie Klein Reinertsen, daglig leder hos Bogart Cosmo.

- Det er en clean trend der du skal være både sporty og stilig. Sporty stil har vært i vinden lenge, og da skjer det at vi begynner å kombinere stiluttrykkene, sier designeren John Erling Vinnem.

Lag på lag

- Vi ser fotside paljettskjørt til joggesko og en T-skjorte. Jeg synes det er veldig kult fordi man kan bruke det man har i skapet fra før og legge til ett plagg, og så blir det plutselig noe helt annet.

- Hva med joggesko til finkjolen på julebordet?

- Det spørs på julebordet, men jeg synes godt du kan gå på julebord med et par pene joggesko til finkjolen. Og du er helt innafor med turntights, en kul skjorte og høyhælte sko. Det finnes joggesko med strass, fjær og blomster, så du har jo like mye å velge i der som i klassiske pensko, sier Lauvli Storløs.

Den glamorøse stilen dempes ved å tilføre streetwear og noe sporty. Den klassiske rumpetaska vi vanligvis har med oss på skitur, har kommet i en rekke designutgaver det siste året og uttrykker behovet for å få frem det jordnære. Vi skal vise at vi er sporty. Men altså ikke avsløre at antrekket er gjennomtenkt.

foto
Lag på lag: - Hold varmen med lag på lag med ulike klesplagg, sier stylist og blogger Tine Andrea Lauvli Storløs Foto: Joe Harper
foto
Røffe kombinasjoner: Turntights er i skuddet for tiden, gjerne sammen med fargerike pumps. Foto: Joe Harper
foto
Turnbukser: Den klassiske turntightsen fra 1960-tallet har kommet tilbake. Stroppen kan gjerne trekkes under skoene.