Rita Nylander, designer i strikkeduoen DUODU, og Hilde Klungsøyr, rektor ved Flatåsen skole og hobbydesigner, er begge lidenskapelig opptatt av klær. De blander stilarter og leter alltid etter et annerledes uttrykk. Ingen av dem er spesielt opptatt av motebildet, men velger klær som er spennende og morsomme sammen.

Noe gammelt og noe nytt

- Jeg har alltid handlet på Fretex og liker kombinasjonen av å ha noe fra Fretex og noe fra en fin skobutikk. Jeg liker egentlig ikke å pynte meg altfor mye, men vil gjerne være litt annerledes i klærne på fest enn hva jeg er til hverdags, sier Nylander.

- Jeg handler aldri på Fretex, men har alltid vært det mange kaller vågal. Og vågal i forhold til yrket mitt, for det er vel ikke i skoleverket folk kler seg mest variert og annerledes. Det handler om å sette sammen det du trives i selv, og så må du ha litt mot hvis du vil kle deg litt annerledes, sier Klungsøyr

- Hva er nøkkelen for å få til en fin kombinasjon?

- Man må leke seg litt mer. Og om det blir feil en gang spiller det ingen rolle. Det er ikke noe som er riktig eller galt, og man kjenner det litt selv om det stemmer eller ikke. Det viktigste er å finne en form man føler seg komfortabel med, sier rektoren og legger til at hun tenker på klær hele tiden og planlegger alltid hva hun skal ha på seg dagen i forveien.

Små triks

- Det er jo så mange flotte damer, men jeg tenker ofte at jeg gjerne skulle ha endret litt på noe slik at de ble litt mer kule og spennende. Det er ikke så mye som skal til. Det handler om å tilføre litt smykker og et par tøffe sko, sier Klungsøyr. Hun får ofte komplimenter fra unge jenter som synes hun har en kul stil. Damer på hennes egen alder blir lett litt skeptiske.

- Jeg var på julebord på Clarion hotell sist lørdag og der var det nesten ingen som skilte seg ut i klesveien. Alt var likt. Sminken, øyenvippene, frisyren og antrekkene. Unge jenter går i trange minikjoler, mens voksne damer har en eller annen skinnende topp til et skjørt, sier Klungsøyr som synes det hadde vært så artig hvis noen hadde turt å skille seg ut med et iøynefallende smykke eller noen litt spesielle sko.

- De fleste følger stilen som butikkene presenterer. Og det synes jeg er så rart, at det blir så stereotypt i en tid da vi svømmer over av klær. Det er underlig at vi ikke tør mer med tanke på alt vi har rundt oss av inspirasjon fra bloggere og Instagram. Vi er veldig konforme, og det ser vi på interiør også, at det blir veldig likt, sier Nylander.

Praktisk, først og fremst

- Alt skal være så praktisk i Norge, og det har jo selvsagt noe med klimaet vårt å gjøre, vi har is og snø. Men her er det jo sånn at det skal være praktisk også når vi er på fest, sier Klungsøyr.

- Ja, for vi skal jo gjerne gå hjem. Og da må vi ha på allværsjakka i tilfelle det skulle begynne å regne, sier Nylander smilende.

- Hva gjør det med oss dersom vi beveger oss utenfor komfortsonen i klesveien?

- Vi ser jo hva farger gjør med folk. Det kan jo løfte hele deg, samtidig kan feil farger suge all energi ut av deg, sier Nylander.

- Jeg tror farger kan løfte oss i forhold til humør, at det kan gi energi, sier Klungsøyr og legger til at hun tror det handler om styling. Vanlige klær kan piffes opp med smykker, vesker og sko.

- Blir det en morsommere fest hvis man kler seg litt mer vågalt?

- Ja, det tror jeg. Hvis man føler seg vel får man det artigere. Før pyntet folk seg når man skulle i teateret, ja til og med når man skulle ut å reise. Man reiste ikke med fly i vanlige klær, sier Nylander.

Føler seg som «alien»

- Bare de siste årene har det endret seg veldig hvordan man går kledd i teater og på konserter. Jeg føler meg jo som en «alien» når jeg går i teateret i dag. Folk kommer i dongeribukse, collegegensere og regnjakke, mens jeg pynter meg, sier Klungsøyr som skulle ønske voksne damer, 40 pluss, kunne tørre litt mer.

- Folk må plukke frem noe de hadde tenkt til å gå med en gang, men kanskje ikke turte, og stille seg foran speilet. Vær litt tøffere og modigere, og si til deg selv at du faktisk er fin. Og går du med høye hæler, så rett deg opp i ryggen og tenkt at du skal ta deg ut i kveld.

- Men man kjenne at dette har jeg lyst til å ha på meg, man skal ikke kle seg ut, men kle seg opp. Da blir du garantert fin, sier Nylander.

foto
Sølv, paljetter og sort: Rita Nylander (t.v) i sølvnettingtopp over en paljettkjole. Hilde Klungsøyr har en dress i semsket skinn med blanke stener. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
foto
Vis deg frem: - Det er rart at vi ikke tør mer med tanke på alt vi har rundt oss av inspirasjon fra bloggere og Instagram, Hilde Klungsøyr og Rita Nylander Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
foto
Viktig å føle seg fin: - Folk må tørre å leke litt mer i klesveien, vise seg frem og føle seg fin, sier Hilde Klungsøyr og Rita Nylander. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen