Det mangler ikke på historier fra pasienter som har opplevd skremmende situasjoner fordi ansatte på legevakta, i ambulansen eller på sykehuset ikke har tilgang til hele pasientjournalen. I beste fall tar ting mer tid enn nødvendig. I verste fall kan alvorlige feil skje. Helseplattformens intensjon om én innbygger – én journal skulle bøte på dette. Men nå, fem måneder etter at Trondheim som første kommune innførte plattformen, opplever mange ansatte at systemet skaper flere problemer enn det løser. Det er alvorlig.

Et nytt journalsystem må tas i bruk før alle feil kan avdekkes. Prøving og feiling er uunngåelig i overgangsfasen. Spørsmålet er hvor lenge overgangsfasen skal vare. Og hvor lang tid det skal ta å rette feil. Mye tyder på at overgangsfasen er altfor lang og at feil rettes altfor sakte.

I et debattinnlegg lister 42 legevaktleger i Trondheim opp en rekke svakheter ved systemet som de mener setter pasientsikkerheten i fare. I et svarinnlegg skriver kommunen og Helseplattformen at de fleste klagepunktene allerede er rettet eller er i ferd med å bli rettet. Slik har det vært hele veien. Ansatte roper varsko, og de ansvarlige svarer at feil lukkes fortløpende og at systemet er trygt. Tilbake står innbyggerne og vet ikke helt hvem de skal tro. Det er ikke tillitvekkende.

Det skaper også uro at 13 overleger og spesialsykepleiere ved St. Olavs hospital ber ledelsen stoppe innføringen av systemet. Egentlig skulle sykehuset ta i bruk Helseplattformen samtidig med kommunen, men de trakk i nødbremsen og utsatte innføringen til 12. november. Selv om ventelistene er lange, er det ifølge sykehusledelsen ikke aktuelt å utsette overgangen enda en gang. St. Olav viser blant annet til det er forskjellige løsninger for legevakta og for sykehusets poliklinikker. Vi håper ledelsen får rett.

Tiden er ikke inne for å skrote systemet. Til det er for mye arbeid lagt ned og for store summer brukt. Samtidig kan ikke plattformen fredes for all framtid. Det haster å fjerne tidstyvene som gjør de ansattes hverdag vanskeligere og i verste fall svekker pasientsikkerheten.