Har du aldri noensinne satt deg ned og tenkt over om dine holdninger og ditt menneskesyn, er helt på plass? Da anbefaler jeg deg å gjøre det asap.

Dette er en viktig melding til alle som forbeholder seg retten til ting de strengt talt ikke har rett til. Er du en av dem som har virkelig rasistiske holdninger, kommer jeg kanskje ikke til å nå frem til deg uansett. Men jeg prøver. For jeg tror ikke det er sånn at rasister går rundt og vet at de er rasister. At de sitter for seg selv og tenker «Hehe, jeg er så utrolig rasist, men det nekter jeg for når jeg havner i diskusjoner».

Men det finnes folk som liker å forbeholde seg retten til å bruke n-ordet, de sier jo ikke noe galt. De sier jo bare det har de alltid sagt, og mener intet vondt med det. De glemmer selvsagt den lille detaljen at dette ikke handler om dem. Det handler om at n-ordet historisk sett er et svært lite trivelig ord. La oss for enkelhets skyld ta en titt på hva Wikipedia har å si:

«Det er en lang rekke eksempler på bruk av ordet «neger», «nigger» og liknende betegnelser samt latterlige bildeframstillinger av svarte afrikanere i vestlig populærkultur på 1800- og 1900-tallet. Dette gjelder særlig i USA, der en stor underklasse av etterkommere etter slavene ofte ble fremstilt som barnslige, dumme og morsomme i den dominerende hvite kulturen. (..) Også i Norge og store deler av Europa representerte mørkhudede først og fremst noe usivilisert, men også noe eksotisk og fremmedartet. I dag anser noen at dette var rasistisk, fordomsfullt og ufølsomt, mens den hvite majoriteten i samtida nok i hovedsak betraktet dette som uskyldig underholdning og moro».

Lisa Tønne skriver at N-ordet ble tildelt en gruppe mennesker som ble sett på som mindre verdt. Bildet er fra 1950-tallet og viser en spring med drikkevann for fargede. Det er tilgjengelig for offentligheten gjennom the United States Library of Congress's. Foto: Russell Werner Lee

Så, dette ordet har blitt tildelt en gruppe mennesker som ble ansett som mindre verdt. Derfor håper jeg, at du kan finne raushet nok i hjertet ditt til å droppe å bruke det. Selv om du ikke mener noe rasistisk med det. Bare det å forbeholde seg retten til å si det, når det er så lite ønskelig for de som betegnes, sier jo en hel del om noens menneskesyn.

Hva er det egentlig å være rasistisk?

Er jeg rasist hvis jeg blir provosert av humbugfesten til sjaman Durek? Hvis jeg synes at en fyr som snakker med døde ekser, snur atomer, selger gråstein som skal beskytte mot covid, og hans eneste utdanning er master i kvakksalveri og opprykk i medaljong, er en sjarlatan? Nei, det er jeg ikke. Men må jeg i mitt raseri gå til hudfargen hans? Da gir jeg ham jo en enestående sjanse til å fremstå som et offer. Det jeg egentlig er forbanna på ham for, koker bort i kålen.

Er jeg rasist hvis jeg synes Islam Net-leder Fahad Qureshis skjending av Shabana Rehman etter hennes død, er helt forkastelig? Absolutt ikke. Sånne begredelige holdninger og et slikt livssyn er helt på trynet, og det må snakkes masse om! Det snakkes altfor lite om hvor farlig religion håndhevet av menn med langt skjegg kan være.

Lisa Tønne skriver at det ikke gjør henne til rasist at hun blir provosert over humbugfesten til sjaman Durek. Bildet av han er tatt under et foredrag på Clarion hotell i Stavanger i 2019. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

I min jobb er det svært fristende å generalisere. Det gjør at vitsen blir lettere tilgjengelig. Men tiden forandrer seg, oftest til det bedre. Det som var innafor å si for et år siden, er kanskje ikke det lenger. Da må man finne nye veier inn til vitsen. En slik forandring tar tid. På samme måte som at metoo har ført til at oppførsel man tidligere så på som noe folk måtte tåle, nå ansees som uakseptabel og får konsekvenser. Nå viser det seg at det er mulig å bli kåret til Årets trondhjemmer på tross av dette, så det var kanskje et dårlig eksempel. Poenget mitt er: Tidene forandrer seg. Hvis vi skal klare å diskutere det som virkelig betyr noe, må vi forsøke å kvitte oss med gammalt gruff. For jeg tror altså ikke at det er så mange vaskeekte, klassiske rasister i Norge. Folk som mener at andre er mindre verdt på grunn av etnisitet.

Jeg tror heller at vi har mange ignorante, late og litt engstelige mennesker i Norge som roter seg bort i rasismedebatten fordi de nekter å følge med i tiden. Så her er tre verktøy i min «Hvordan unngå å si rasistiske ting jeg egentlig ikke mener»-start pakke:

1: Slutt å bruke N-ordet. Ikke trapp ned, bare slutt helt og holdent. Umiddelbart.

2: Ikke lag mennesker ansiktsløse ved å snakke om dem som en gruppe med bestemte egenskaper.

3: Etnisitet og religion er to separate ting.

Lykke til!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe