Bjørn Kasper Ilaug er en av flere frivillige redningsmenn som risikerte livet ved å dra ut i båt for å redde ungdommer som svømte fra Utøya 22. juli. Han har vært sterkt preget av hendelsen i ettertid, og har vært spent på rapporten.

- Jeg er redd dette ikke holder for de pårørende. Det er en del tidsavvik fra sannheten. Jeg vet nøyaktig hva som skjedde, og mener det er vesentlige punkter som er blitt unnlatt i rapporten. Det er rettet for lite fokus på prioriteringene som ble gjort av politiet, og det er ikke holdbart at kun ti prosent av den 500 sider lange rapporten handler om Utøya, sier han til adressa.no.

- Politiet surret fælt

Ilaug er blitt tildelt Torstein Dales minnepris, medaljen for edel dåd i Kongenes statsråd og hedret av Norges livredningsselskap for sin helteinnsats. Etter at rapporten ble offentliggjort sitter han igjen med ubesvarte spørsmål. Nå etterspør han større åpenhet rundt det som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen.

- Politiet surret fælt 22.juli. Det er ingen tvil om at rapporten er formidabel, men jeg tror ikke at de pårørende har fått tilstrekkelig med svar for hva som egentlig hendte dagen da de mistet barna sine. Jeg føler ikke at mennesket kom godt nok frem i rapporten, påpeker han.

- Savner svar på flere spørsmål

Ilaug er tydelig på at dersom politiarbeidet hadde vært raskere ville færre mennesker ha mistet livet. Han etterlyser at myndighetene gi en mer åpen erkjennelse av de faktiske konsekvensene politiets arbeid medførte.

- Vi må få lagt alle detaljer på bordet. Jeg har selv sendt inn 60 spørsmål til kommisjonen som jeg savner svar på. Kun to av dem ble besvart i dag. Jeg ble overrasket da jeg forsto at de ikke hadde gått enda grundigere til verks.

- Sannheten må frem

Han understreker at han ikke ønsker å kritisere valgene polititjenestemennene tok 22.juli, men at det er detaljene han etterspør.

Ilaug påpeker at det nå er på tide å se fremover. Det er en av grunnene til at han ønsker at flere vesentlige opplysninger legges frem for offentligheten.

- Det kommer flere terrorangrep, i Norge og resten av verden. Det er jeg helt overbevist om. Vi kan ikke ha en full overvåking av alt som skjer i samfunnet, men det er viktig at sannheten kommer frem slik at myndighetene er bedre forberedt neste gang.

Det er først når pårørende får alle svarene de klarer å gå videre, mener han.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid

Her kan du lese rapporten i sin helhet